Mакара Daiwa Fuego LT 5000 CXH

Обслужване в екстремна ситуация  и тунинг на макара Daiwa Fuego LT 5000 CXH. Макарата е снабдена с 6 съчмени лагера и 1 ролков. Има и 3 втулки, 2 от които се заменят с лагери. Третата е възможно да се замени, но със сериозно побългаряване и подлагане на шайби. Тежи 250 гр., което е и новата концепция на концерна. Намаляване на теглото на макарите от новото поколение. Бързооборотна е с предавателно число 6,2:1. С един оборот на дръжката обира 105 см линия. Максималният драг е 12 кг. Повече информация има под снимките.

Това е един от представителите на концерна Daiwa, базиран на новата концепция Light & Tough. Макарите се различават от предходните модели със значително намаленото им тегло.

Дръжката се навива в короната, както на доста по-скъпите юодели. Нобът е с 2 втулки, които се заменят с лагери.

Добавих шайба от Shimano, която абсолютно идентична с тази на Daiwa. Вече няма луфт.

Драгреулаторът е също от ново поколение.

Драг шайбите на шпулата са от кече. Могат да бъдат подменени с карбонтекстилни.

Ролката на бигела е с втулка, която може да се замени, но е въпрос на подлагане на дистанционер, който трябва да се преправя и честно казано не си заслужава.

Този инструмент ми се наложи да го правя в движение поради факта, че едно от винтчетата на капака беше заводско презатегнато, което доведе до деформацията му. Единственият вариант беше да направя канал на винта за права отвертка. Поради голямата площ на диска и вероятността да се нарани сериозно макарата се наложи да го намаля.

С новия размер на диска направих нужното каналче, което да е достатъчно за развиване с правата отвертка.

Ето как изглежда новата визия на проблемното винтче.

В корпуса са останалите 5 лагера. Естествено макарата е запечатана с mag seal масло.