Коледни риболовни чудеса

Здравейте приятели и колеги,

По коледа ставали чудеса , казват хората и след този 24 декември почвам да вярвам ,че това е именно така , защото имах честта и удоволствието да подобря риболовният  си рекорд , но за това малко по-късно.
24 декември – вместо сняг синоптиците обещаваха хубаво време и почти без вятър и то на яз. Пясъчник – нещо което се случва много рядко :). Е , не ни трябваше голямо подканяне и някъде около 8 и половина вече бяхме на вода , като отново компяния ми правеше моя приятел каякар Петьо Бургов.
Аз се насочих към мястото където преди 6 дни имах слука на хубава риба малко над 2 килограма , а той реши да открива нови хоризонти и разузнаваше периметъра близко от мястото на влизане 🙂
Този път бях подготвен с тежки глави защото се оказа ,че рибата тази година се е смъкнала на максимална дълбочина и закономерно започнах с Fiiish 3 -ти номер с 25 грамова глава и почти моментално имах удар , който проспах 🙂
Не след дълго успях да реализирам един мъник , който много бързо отплува да събира сили.

След 10 -тина минути повторихме операцията , но този път с мерна рибка близо до 50 см
която пак не удари кой знае колко рязко , но все пак Dageki -то ми я отрази почти моментално 🙂

Последва затишие при което се чух с Петьо , който правеше стабилен риболов на неговата точка с много кълването и 2 хубави риби 🙂
Последва смяна на силикони и 2 бързи удара на Savage Gear Cannibal Shad 10 см – единият завърши с отхапана опашка , а при другия един мъник беше освободен да ближе рани.
Слънцето напече и реших да пробвам малко по-тъмен силикон и смених безпорното KAKI с Blood Kaki 🙂 , отново с 25 грама глава и въобще не трябваше да чакам дълго 🙂

За 3 -те часа на вода това си беше предостатъчно и беше време за експерименти и проучване на близките дълбочини със силикони стигащи го 15 см , но без успех.
Слънцето напече , вятърът съвсем спря ,  спря и кълването ама кво толкова – не може всичко да е перфектно.  Е, както се оказа по някога на коледа стават чудеса….
Звъннах на Петьо  и той ми доложи , че при него кълванетата продължават и той въобще не е мръднал от мястото си и продължава да има удари и да боде макар и дребни рибки.
Огледах се – около него няма никой … може ли така да лови съсвсем спокойно и никой да не му пречи исамо след 10 минути бях закотвен на 20 -тина метра от него и почнахме да си правим лаф , кой на какво и как и … дум пак закова риба 🙂 Той сам ще разкаже как му се промени риболова на силикон след като си закупи Dageki (не съм виновен аз… 🙂 ).
Не след дълго и аз заковах 3 -тата си мерна риба отново на FIIISH 3 -ка с 25 грама глава – универсално оръжие за зимна бяла риба :).
По пропуснахме по някой и друг удар , но никой от нас не си е представял такъв риболов с двуцифрено число удари.
Реших по едно време да сложа Luncker City 4,5 инча в любимия цвят на другият ми приятел по каяк Стоян , пак естествен – бяло и сиво 🙂
Метнах го няколко пъти , ама така или иначе беше поспряло и на 3 -тото хвърляне реших да подготвя друг силикон и след като го хвърлих максимално просто оставих пръчката и почнах да ровя по кутиите. Някъде след 4 -5 мин готов да го сменям обрах линията и направих един оборот с макарата… само дето силиконът не се отлепи , а пръчката се натовари повече от нормалното. Dageki -то е уникална гега , която дава усещане какво се случва дори  и на над 20 м… Определено нещо ставаше и последва превантивна засечка , и пръчката се сгъна и …нищо.Да съм закачил нещо на дъното …. тъкмо си го помислих и „дъното“ стана и тръгна да си ходи 🙂 Тук вече усетих ,че това е рибата която чакам толкова време и започна борбата , като превантивно развих аванса  като през около 10 секунди имах 2 -но тупване по влакното, което ме накара да си помисля ,че имам работа със сом 🙂 . Пръчката се справяше прекрасно със всякакви пориви и имах абсолютен контрол над рибата без да я напъвам излишно. През това време успях да се освободя от котвата , а и Петьо вече беше до мен готов с кепа – така и не си купих 🙂
След около 3 мин борба пред нас се показа прекрасното тяло на много дебела бяла риба, която беше захапала странично силикона и 3 -ката се беше забила в най-твърдата част на устата и – още едно доказателство за това как перфектно се справя Dageki -то с това си предназначение.
Благодаря за помоща Петьо – обеща ,че един ден ще ми върнеш жеста с помощ при ваденето на голяма риба , е не е колкото твоя уникален миналогодише трофей 🙂  , но за мен е достатъчна 🙂

Тук няколк момента ми се губят и много благодаря на колегите с лодката , които  се заеха с откачането на рибата – в каяка има малко място за подобни зверове , а и аз не съм най-подреденият човек на света 🙂 . Последваха внимателни снимки като рибата не даваше много признаци на живот 🙁 .

Тук за мен риболовът приключи и адски съжалих ,че не си взех поне една бира 🙂
Повече нищо не се случи , а и ние решихме да излезнем един час по-рано , за да направим някоя и друга снимка с тази красавица.
Ето я с пръчката която те кара да усещащ удоволствие от борбата и с най-дребната риба , но ти дава увереност ,че можеш да пребориш успешно и трофей.
Тук идва да споменем това с което беше уловена тази риба
Въдица Tailwalk Dageki S722M
Макара Daiwa Fuego 3000
Плетено влакно Fiiish Perfect Link Braid PE 0.8
Силинкон Lucker City 11,5 см
Глава тип тирбушон 22 гр с 3 -ка VMC

Ето ме и мен  подобрил рекорда си  – при претеглянето излена точно 5,810 кг.

Явно отпочинала рибката даваше признаци на живот и може би усещаше ,че идва време за най-важното , а именно да се върне обратно във водата. Да , не винаги това е възможно , но бях длъжен да опитам. След всичките тези усилия по опазването и зарибяването на яз. Пясъчник тази риба я чувствам като своя , а и в нея имаше хайвер колкото за 2 зарибявания. Пазете тези риби – те носят бъдещето на язовирите ни!

Удоволствието да видиш как отплува подобна риба надминава дори нейният улов и се нядявам един ден да се срещнем отново.
Честита коледа колеги и приятели! Повярвайте в чудото и то ще се случи 🙂
Наслука през новата 2017 г и пазете рибите , които ни носят такива незабравими емоции!