Сомско откриване…. на платено.

Здравейте колеги,

След като пъстървовите ми излети макар и малко не се увенчават с никакъв успех , а след падането на забраната на щуката няма нищо запомнящо се, очаквах с нетърпение започването на костурския сезон , който обаче продължава тенденцията ,че  някакъв карък ме е налегнал и почти няма никаквъв успех.
И така времето си минава без да има нищо за отбелязване и само страхотните репортажи на колегите ми вдъхват надежда ,че все пак не съм забравил тотално как се лови риба 🙂

В послендият уикенд времето щеше да е близо до адската клада и влизането с каяците някъде щеше да е много  кратко-временно и за това избрахме една дестинация която е не безивестен платен гьол, за който се чуваше интересна информация от много места за риболов на сом , бяла и епизодични щуки.
Планът беше – ставаме в 5 , в 6 сме на мястото и най-късно в 10 обратно преди да ни е убила жегата…..
Е, найстина в 6 бяхме на водоема , който се оказа никак не малък и .. окупиран от шаранджии 🙂 Още с пристигане забелязахме големи шарани , които правеха половин метрови пируети над водата , гонейки всичко в района където намерихме място да похвърляме.

И се запона едно изреждане на примамки без какъвто и да е успех…. Не след дълго се оказа ,че наш познат също е на язовира и той е същото капо като нас , е все пак беше имал едно късане – според него от щука….
И така , времето си минаваше , а слънцето напичаше , с което ние все повече си мислехме за отбой… И бяхем близо до сгъване на въдиците когато колегата закачи на малка клатушка едно сомче близо 2 кила…
Е, сложих и аз една 20 грамова клатуна и с новата ми мултипликаторна гега Tailwalk Fullrange CC Casting започнах да си упражнявам  кастинга 🙂 Е, веднага след  падането нещо поведе блесната и засякох и едно малко сомче пристигна да се снима с мен 🙂

Каръкът беше счупен  и след кратка фотосесия го върнах обратно и почти моментално , отново с падането имах удар , но без закачане.  И тогава разбрах какво искат пущините – явно при приводняване на доста широката клатуна се създаваше голям шум на повърхността , което явно ги привличаше защото и при колегата взимаха точно след падане или в последващото обиране, но не по-късно от 4 -5 оборота. Другият колега , който пускаше клатуната до дъното и тогава започваше да облавя – нямаше пипане .
И така… започнах да спирам ръчно клатуната в момента , в който започваше да пада към водата и така създавах уникален плясък от падането на клатуната на повърхността.
И това ми помогна да реализирам по изключително атрактивен начин най-голямата си риба за деня – сом близо 6 кила. По горе описания начин клатуната се приводни и отдолу последва незабавен удар , който изхвърли примамката на 3 м от мястото където падна ,но благодарение на бързото обиране успях да задържа клатуната почти на повърхността и рибата я настигна и удари брутално. 🙂 След кратка борба излезна за бърза фотосесия.

Внимателно откачих рибата и я върнах обратно в добро здраве. През това време и колегата извади неговата риба която беше над 6 кила – сякаш рибите се движеха в пасаж от почти еднакви риби , защото и преди това имахме 2 -но вадене на почти еднакви като размери и килограми риби.
И така времето минаваше , жегата ставаше непоносима , но  когато удрят такива риби сякаш всичко може да се преживее. Е , оставаше и 3 -тият колега да хване риба , че почна леко да се депресира – все пак аз имах 4 , а другият колега 5 риби 🙂
Колегиално изчкахме това да се случи макар да имаше риск от топлинен удар 🙂

Денят приключи с бърз 6 часов сутрешен риболов , дозата позабравен адреналин беше взета и не пукнахме от слънчев удар…. 🙂
В заключение мога да кажа ,че като твърд противник на платените гьолове мога да отбележа , че когато водоемът не е тип квадратна дупка изкопана с багер и се поддържа добре откъм рибни (хищнически) ресурси , това си остава май единственият начин да се хване от ръка риба с подобни и по-добри размери за кратко време.
А, че не сме дорасли за такива безплатни гьолове говори разказаната ни истинска случка как пишман спинингист и реален селяндур хваща сом над 10 кила – мята го в багажника и започва луда гонитба из полето , при което все пак успява да се измъкне с рибата…
Е , представете си ако има такъв свободен водоем…
Няма да оцелее и седмица с подобни индивиди олко него…
Поздрави на наслука!