Символично откриване на риболова през юни

По традиция, винаги на първи юни откриваме риболова на пролетно-лятно размножаващите се риби във водоеми разположени до 500 метра надморска височина.
Моето символично откриване беше на 03.06.2020, като избрах да посетя река Марица. До момента така и не бях ходил по реката, въпреки, че поетапно за риболов бяха разрешени от закона распера, щуката и бялата риба. Предпочитам май месец да се отдам изцяло на щуколов в затворените водоеми от тип щукарници или евентуално някои инцидентен риболов на бяла риба от брега на язовирите.
Време беше да разловя новото 8 нишково влакно на Gosen – Sp 8 Egibito Special. В средата на март го бях взел с идеята да ловя с него основно на силикони или евентуално за морски риболов, ако се отвори възможност, когато корона мерките се разхалбят. До момента залагах само на 4 нишкови влакна на Gosen, но любопитството ми надделя над консерватизЪма и на втората ми шпула на Страдика навих въпросното влакно, в размер от 0,6.

Бях отишъл на реката веднага след приключване на работния ден. Предстоеше излета да бъде късно следобеден до залез. Нивото на Марица се беше вдигнало, но въпреки това условията за риболов бяха много добри. През първия половин час нямах пипане, а за капак не се виждаше и активност на каквито и да е риби – мирни или хищни. Скъсах и по някой друг силикон. 🙂 

 Бяха изредени няколко маришки биячи – воблери и силикони, но нямаше удар. При поредната смяна на примамка поставих на линията силикон на Crazy Fish – Kasari, с 6 грама чебурашка.

Подадох на 15 метра пред мен силикона – право в бързото течение и започнах да го провеждам. БАААМ – след 5 секудни Блек Шадоу Джиг-а се разтресе и придоби следната форма. 🙂 

Най-после упорството ми бе възнаградено, като бях излъгал сомче! 

Малко сомче с дължина от около 46 см – добър старт на пролетно-летния сезон. След измерването мъника беше освободен с благодарности за здравия удар и радостта от слуката.

Продължих да настоявам на същото място, вярвайки, че щом в този вир има един мъник, то ще има и още други – евентуално с по-големички мустаци, но уви. 

Следващата риба дойде за снимки един час по-късно…. на въртяща блесна на Мепс. Бях заложил на нея, за да проверя евентуално активността на кефалите във вира. Улови се дебела риба, която дърпаше доста добре при ваденето. До края на излета друга слука или удар така и нямах.

Неделята – на 07.06.2020, отново се пуснах по Марица за един риболов надвечер. Докато си вадех силикона имах брутална атака от едър распер около 60 см, която изобщо не очаквах. За съжаление распера не нацели силиконовата ларва, а докрая на излета ми остана само тази пейзажна снимка на красивата, зелена и пълноводна Марица. 🙂