яз. Пясъчник – 1 км мрежи на 02.01.2016 г – част първа

Posts in this series
  1. яз. Пясъчник - 1 км мрежи на 02.01.2016 г - част първа
  2. яз. Пясъчник - 1 км мрежи на 02.01.2016 г - част втора

Честита нова година приятели и колеги,
Бъдете много здрави , щастливи и много успехи в риболова.

И сега от къде да го започна… Някак си не ми се искаше новата година да е пряко продължение на старата , но още не беше съмнало и колеги , които са били с лодка на яз. Пясъчник ( вероятно да изтрезняват в студа) ми се обадиха ,че са закачили 300 м мрежа и в този момент освобождават рибата от нея…. За съжаление, нищо не се променя само с преминаването на една дата в друга , а с много усилия някои , от който отнемат много години и участие на много хора.
И така… на следващият ден – денят , в който започна всичко преди 2 г – ДА, точно на 2.01.2014 г беше първата доброволческа проверка на яз. Пясъчник , един рутинен риболов с приятел се превърна в КОШМАР.

20160102_111235
Каквото и да напиша , както и да го напиша, където и да го изпратя – нищо няма да се промени , защото думите ТУК , във Facebook или където и да е не променят НИЩО… Действията и истински ангажираните с една кауза ХОРА могат да променят настоящето и то да се превърне в светло бъдеще.
За точно това ние , които от 2 г се борим с мрежарите и месарите на яз. Пясъчник имаме нужда от всеки един добър човек , от всяка една подадена ръка , от всеки един съвестен рибар и само заедно и обединени срещу тази напаст имаме някакъв шанс… Да, много хора ни смятат за наивници и глупаци , други ни се присмиват тъпчейки трюмове и живарници и багажници, трети ни заплашват и псуват… А ние продължаваме? ЗАЩО?
Ами вярваме , че доброто у хората все още съществува , че бясната надпревара за пари , предмети и мерене на … не са убили съвсем всички онези хора , които искат да оставят нещо добро след тях, без то да бъде измерено в пари или предмети. Малко са тези добри хора, да, много от тях избягаха в чужбина от цялата тази действителност , но НИЕ вярваме ,че все още има добри и отговорни хора тук в България  и много ни се иска през новата 2016 година да съберем под знамената много от тях и да започнем да градим новото начало – гражданското общество с нетърпимост към нарушаването на законите.
Замислете се докато гледате следващите видеа и снимки какъв човек сте , какъв риболовец сте и на коя страна сте – лесната страна на неангажираността и апатията не води до нищо ново от сегашната мрачна действителност – знаете го много добре.

20160102_112015(1)
Пак се отплеснах , но с първото хвърляне да закачиш над 500 м мрежа след като 2 г си се борил с верни другари против мрежарството и ти се иска да вярваш ,че посоките са обърнати, е меко казано цинично.. Цинично или не – това е реалността…
Ето и снимки и видеа от първата мрежа , а изненадите тепърва предстояха…

Около 20 мин колегата , с чиято лодка бяхме дърпаше мрежата от водата.
След като я издърпахме цялата извикахме колеги , да ни дадат нож и да помогнат в чистенето на рибата и нейното връщане обратно във водата….

А това беше само началото 🙁
Замислете се какво е по другите язовири близо до вас след като ние на Пясъчник вече 2 г все повече засилваме натиска над бракониерите и не можем да ги спрем. Много от язовирите са смляни от системно мрежене и е време да направим из цяла България подобни групи и да търсим финансиране на тези акции .
И преди да завърша първата част от материала за 2 -те мрежи искам да ви попитам…
Бихте ли взели участие в едно национално сдружение за борба с бракониерството и какви средства под формата на членски внос бихте могли да отделяте , за да се случи това?

Следва продължение … за съжаление по-брутално и от тази част 🙁

Фронтът за борба с бракониерството на язовир Пясъчник.

7 thoughts on “яз. Пясъчник – 1 км мрежи на 02.01.2016 г – част първа

  1. Даниел Николов

    Аз мисля, че финансирането е задължително и такаваорганизация има смисъл, защото много от нас са против бракониерството, но нямат времето и уредите за да се включат в инициативата.. Всеки трябва да може да прецени с какви средства да участва..Аз например бих се включил с 300 лева годишно, но някой може да отдели и 10 или 1000 лв. та най добре е вноската да е на доброволни начала.

  2. Желев

    Аз също бих се включил с финансиране всеки месец поне по 50 лв.

  3. Васил Желязков

    Аз също мисля, че ще е най-добре да се направи такава организация с минимален членски внос от рода на 30лв/годишно, а всички които имат възможност за повече да даряват по колкото и когато искат.

  4. митака

    Здравейте , колеги направо ви завиждам че сте успели да се организирате,ние в стара загора преди години правихме опити да подобно нещо да опазим язовир жребчево , но мисия се провали по различни причини и сега бракониерите на воля си пускат мрежите и спокойно си продават рибата , а контролиращите органи идват само вечер лятото при нас и ни правят проблеми защо не сме си извадили въдиците, аз лично два пъти съм хващал мрежи и единия път след разрешение на иара -стара загора я извадих и запалих и малко след това даже ме гониха бракониерите понеже ме видяха -ние бяхме двама а те две коли пълни с хора .докато не се оправи държавата не виждам как ще се оправим с тази напаст. Все ако имате сили не се отказвайте и успех!

Коментарите са забранени.