Най-успешните ми повърхностни примамки за малки хищници на 2016

Здравейте приятели на спининговия риболов!
През миналата година (2016) за пръв път наблегнах по-сериозно на повърхностните примамки. Идеята ми тогава, бе риболов на малки сладководни хищници на повърхността на водата. Е, помятах малко и на Бяло море в Гърция, но там слуката ми бе посредствена. 🙂 Много се запалих по тази мания и ето, че резултатите вече са налице. Годината бе доста успешна за мен и успях да се докосна до магията и обаянието, които притежава този риболов. Да успееш да примамиш хищника да атакува яростно на повърхността на водата и „да гледаш филма от първия ред“ е нещо, което силно бих препоръчал на всеки риболовец, които не спира да се усъвършенства в риболова с изкуствени примамки и търси нови усещания и емоции на спининга. А представете си ако замятате с примамки над 10 сантиметра каква страхотия ще е! 😉
Реших, че предвид предстоящия нов сезон, ще бъде добре да напиша една публикация. В настоящия материал ще споделя с вас четири от най-успешните ми повърхностни примамки за малки хищници, които успяха да провокират отлично дебнещите от дълбините им очи: един класически уолкър и три малки попера, като само един от тях бе класически попер. Така те своеобразно оформят моят ТОП 4 на най-успешните ми повърхностните примамки за малки хищници на сезон 2016. Слуката, която имах с тези примамки бе главно: костур, кефал и дребни щуки. Времевия прозорец, през който примамките ми бяха най-успешни, бе от началото на месец юни до края на септември. Това прави четири месеца активен риболов на повърхността на водата. Най-много наблягах с тези примами рано сутрин и надвечер – точно, когато хищниците започват да търсят плячката в плиткажите.
И така, започвам във възходящ ред с кратък преглед на дадената повърхностна примамка, след което ще ви показвам примерно и какви риби имах с нея.

№4: DUO Realis Pencil 85

Това е един страхотен уолкър на DUO, който е подходящ, както за сладководен риболов, така и за морски. Размерите му са: дължина от 85 мм и тегло 9,7 грама, а разцветката, с която лових е GSN3085 Hypnotic. Този уолкър успешно го замятам и водя с въдици с мощност от лайт до медиум хеви. Може някой да каже, че този уолкър не е съвсем за малки хищници, но слуката, която имах с него ме накара да го поместя в тази класация.
Цената му на пазара, към момента е 24,90 лева.

Първата дума, която изниква в съзнанието ми всеки път, когато погледна този уолкър, е изящество. Страхотна форма, оцветяване с преливащи цветове, релефна глава иии …. невероятни очи! 😀

Още с първите няколко провеждания ще усетите колко приятно и лесно е воденето на примамката на повърхността, дори и да нямате опит с уолкърите. Всичко това е благодарение специалното балансиране на уолкъра. Определено голям принос за лесния контрол има и полусферичката, разположена отпред на брадичката му.

Играта на уолкъра може да видите в това видео: 🙂

Аз предпочитам да го водя равномерно, без паузи, като веднага след замятането започвам с проводката. Ето и няколко снимки с уловените ми риби:

При два-три от морските ми излети, имах подгонвания на лавраци и заргани, но до снимки успях да стигна само със зарган 🙂

За мое огромно съжаление изгубих този уолкър по много глупав начин при един от морските ми излети в началото на септември. На плажа бях разхвърлял около кутията ми няколко примамки, при едно доста трудно надлъгване с лавраци в бурното море. Постоянно сменях различни видове воблери, тъй като оставаше много малко време до края на излета и не се занимавах да ги вкарвам обратно вътре. Накрая на излета съм забравил да го прибера в кутията си и остана там на плажа. 🙂 Така и не успях да разкрия пълните му възможности, а и не го заприходих отново, но това вече е поправено. 🙂

№3: Pontoon 21 Beat Bull

Доста късно успях да се докопам до Beat Bull-a, ама така е като се ослушвам …, а хем знам, че е убиец … Добре, че се сетих да го заприходя точно, когато взе да става дефицитен на нашия пазар. То и към днешна дата е все още дефицитна стока. 🙂 Късмет имах, че хванах аверчето ми от магазин „Никлуден“ да крие две бройки под тезгяха, та … ето ме на, сега се фукам, че го имам в кутията си! 😀
Размерите на попера са: дължина 55 мм и тегло от 4,1 g. Разцветката, с която лових, е 712 Alumina Higenaga, а цената му на пазара бе 19 лева.

Не се заблуждавайте от тези 4,1 грама! Beat Bull-a има страхотен кастинг. 😉

Не се заблуждавайте и от факта, че Beat Bull-a прилича на попер! Напротив, той е конструиран така, че да можете да си го водите и като уолкър. 😉 Балансиран е така, че да си го разхождате, като кученце на повърхността. 🙂
Тази разцветка ме впечатли с това, че от двете си страни поперо-уолкъра има алуминиево покритие, което отразява доста добре слънчевите лъчи и когато го раздвижите на повърхността, още отдалеч започвате да го виждате как проблясва над водата. Е, не само вие го виждате, но и рибите и …. птиците. Да и птиците! 🙂 Случвало ми се е разни птици, които се хранят с риби, да се стрелкат от въздуха към водата, за да го клъвнат …. за съжаление само ви прецакват проводката. 🙂

За мен силата на тази примамка е в уолкъровата проводка. 😉 Разбира се, Beat Bull-a работи добре и при попинг, но при мен резултатите от слуката клонят повече към уолкъровата проводка.

Ето едно видео, в което се вижда примерно, каква е играта на примамката:

Започнах да го мятам в началото на септември и резултатите бяха впечатляващи. Имах слука дори и на река Марица:

В затворените водоеми резултатността му бе отлична, но така и не успях да хвана костур на него. Явно просто не съм имал късмет да случа с него на раираните бандюги по една или друга причина, но мои приятели имат хванати костури. Определено в скоро време, ще ги добавя към актива му.

Сигурен съм, че през тази година (2017) ще разбия рибоците с този поперо-уолкър и за следващата ми обзорна публикация ще е на първо място. 🙂 Потенциалът, който притежава Beat Bull, е огромен и ако бях почнал да го мятам в началото на сезона, със сигурност можеше да е на първа позиция в тази своеобразна класация.

№2 Storm Gomoku Popper

Бих се повторил, дори и потретил: „Storm Gomoku Popper – бонбончета за малки зверчета“ (ревю). Бонбончето е само 4 сантиметра, но плющи по повърхността като за 8 сантиметра!

Цената му към момента е 15,1 лева. Имам тези три разцветки:

Perch

Clear Pink Head Chartreuse

Sardine

Трябва да имате предивд, че Gomoku Popper е един класически попер, който не търпи уолкърова проводка. 🙂

Създавайки много пръски и шум по повърхността на водата, Gomoku Popper неминуемо ще привлечете погледа на търсещия храна хищник.

Ето и рекламното видео, където сами можете да се убедите колко работливо е това малко поперче:

Слуката, която имах бе главно на костур, но имах атаки и на кефал. Ето и няколко снимки от различни мои излети:

Агресивното и по-учестено водене се оказа успешната проводка при поперчето, като повечето костури просто откачаха и моментално нападаха малкия бонбон – поп, поп, поп, поп, поп, поп, … и хоп удар!

Gomoku Popper ми донесе богата слука на костури с различни размери и определено се справи отлично с тях, примамвайки ги на повърхността.

Както виждате дори имах слука и на дребен кефал. 🙂

Ако нямате в кутията си от тези малки сладки бонбончета, то поправете тази грешка. Преди няколко седмици попаднах и на техни китайски копия по онлайн магазините, та явно има защо. 😉

№1 Rapala Ulta Light Popper

Това е малкият братовчед на X-Rap Pop 7. Тук можете да прочетете пълното ми ревю за поперчето: „Rapala Ultra Light Pop – ревю и първи тестове„. Лових с разцветка Lime Frog. Дължината му е 4 сантиметра, а теглото е 3 грама. Цената му е само 14,7 лева.

Това е и предната камера на Ultra Light Pop, като трябва да се съобразите с размерите й и да използвате микрокарабинки, защото със стандартните ще имате леки затруднения при монтажа:

Така изглежда поперчето погледнато откъм гърба.

Ето го и рекламното видео:

Успях да разловя доста бързо Ultra Light Pop с костури и се оказа, че е идеално решение за тях. Те откачаха, когато започвах да го водя като уолкър. 😉 В телцето му са разположени съчми, които при провеждането издават звук.

Разбира се и класическото водене също даваше добри резултати.

Имах удари и на кефал, но за съжаление не успях да ги реализирам и да ви ги покажа. За мен Ultra Light Pop се превърна в първи избор при риболова на повърхността, донасяйки ми най-много приятни емоции и слука от всички други повърхностни примамки в кутията ми.

Това беше моят ТОП 4 на най-успешните ми повърхностни примамки на 2016-та за малки хищници. Надявам се, че ви е било интересно и сте научили нови неща. Дано съм ви помогнал и при избора на някоя от по-горните примамки, на която да заложите през новия сезон. 🙂 Пожелавам ви успех и много положителни емоции на повърхността!