Щука на повърхността – мисията възможна 1

Posts in this series
  1. Щука на повърхността - мисията възможна 1
  2. Щука на повърхността – мисията възможна 2

Здравейте приятели и колеги риболовци,

Риболовът на щука на повърхността е един от най-интересните и същевременно емоционални видове риболов, които съществуват, като бруталните атаки и визуалното удоволствие от удара се помнят дълго. След няколко тематични излета в края на миналата година и началото на тази се събра достатъчно снимков и видео материал за подобен обобщаващ разказ в няколко части.
За да се лови щука на повърхността се изискват няколко прости елемента – да има щука, времето да е подходящо, да сте на подходящото място и да имате подходящите примамки и техника на водене и голяма доза упорство. Звучи супер лесно , но съчетанието на всички тези параметри на задачата е изключително трудно и много хора след няколко неуспешни излета просто слагат въртележката и захвърлят тези чудати примамки в ъгъла на своята кутия, а успехът по някога е толкова близо…

IMG_20151117_162059
Да започнем от мястото за риболов с повърхностни примамки. Всички знаем ,че щуката обича да дебне своята плячка в засада от укрития и плитките и обрасли с шавар дупки са идеалното място за това. По някога само метър свободен във водораслите е достатъчен , за да имаме атака на побесняла щука , чието спокойствие е нарушено от нашата повърхностна примамка. Една от грешките на риболовците стартиращи с този вид риболов особено от брега е да изберат грешното място – било то прекалено дълбоко или изцяло чисто и без никакви укрития. Да, на такова място вероятността да скъсате своята примамка е малка , но още по-малка е вероятността да хванете и щука и с това да пропуснете подобни емоции.

Но трябва да се уточни, че не само пълните с водорасли водоеми са притегателно място за щуките  , но все пак дълбочината е определяща при търсенето на щука и е добре да познаваме водоема, на който риболовстваме и да изберем правилното място на което да подадем примамката и тогава дори и да няма естествени укрития може да се надяваме някоя щука да е излезнала на лов 🙂

И когато попаднете на правилното място се надявате да е и в правилното време. Това сякаш е по-лесното за уцелване – всеки знае ,че щуката в топлите летни месеци активно търси храна рано сутрин и привечер, но в различните сезони тя мени своите атакуващи навици като през горещите месеци атакува основно сутрин , докато веднага след разрешаването на риболова й , когато водата е все още студена – основните удари са в следобедните часове , когато горният слой на водата се загрее.Е , винаги може да ни изненада някоя щука стига да успеем да я раздразним с подходяща проводка. А, в следобедните горещини когато рибата лениво си почива на сянка , последното нещо което би я накарало да атакува е бързо движеща се примамка, за която трябва да размъква пълният си търбух. 🙂 И тогава на помощ идват големите паузи във воденето на примамката, а ако тя се движи бавно и лежерно след поне 4 – 5 секундна пауза… да , това би извадило от нерви и най- заспалата риба и би атакувала зловещо подобно изчадие.

20160523_151354-155
Следващото видео точно отразява именно такава ситуация като рибата при удара погълна изцяло Lucky Craft Gunfish 115 mm  и въпреки внимателната интервенция по откачането – същата умря и при чистенето се оказа натъпкана до пръсване с риба , което потвърди теорията ,че в следобедните часове ударите са от раздразнение , а не от глад.
Ето и видеото на самият удар и демонстрация на лежерната проводка 🙂

Това беше единственият удар на повърхността за целия ден въпреки, че упорствах доста.
Удоволствието от подобни срещи на повърхността ни карат упорстваме дори във време когато ясно се вижда, че няма никаква активност около повърхността на водата с любимите си повърхностни примамки, за които ще стане дума във следващата част.