Риболов на костур от брега със силикон

Здравейте колеги,

Риболовът на костур винаги е бил динамичен стига да се разбере къде са рибите и какво искат 🙂 Е, това не винаги е лесно особено когато риболовстваме от брега и местата са силно ограничени както от релефа , така и от стотиците рибари търсещи мирни риби от брега на яз. Пясъчник. Да , след като мрежите бяха намалени драстично язовирът се оказа направо окупиран от стотици шаранджии и риболовът дори от лодка стана почти невъзможен. Но , стига сме се оплаквали – добрият рибар винаги намира начин да изчопли някоя и друга риба и с приятел акостирахме на брега на язовира няколко часа преди мръкване в топла августовска вечер и с доста късмет успяхме да заемем един от ръбовете на мястото наречено „Дупката“. Още след първите няколко хвърляния се разбра ,че пред нас има някакви риби  , капризни и не особено едри , но каквото такова.

dsc_0894


Аз отново заложих на Fiiish Black Minnow -a поради това , че духна силен насрещен вятър , който още повече затрудняваше риболова 🙂 . Поради бързото нарастване на рибките на язовира костурът като цяло предпочиташе по-големи примамки и за това използвах 9 см Fiiish и използването му доведе до няколко много качествени костура.

dsc_0905

Тук е мястото да отбележа една малка подробност при риболовът на костур – много е важно да определите след първите няколко кълванета дали пред вас има единични преминаващи бройки или става дума за ловуващо стадо…
Ловуващите в стадо костури се отличават с много резки удари и дори при празно засичане , друг костур взима силикона още преди да е паднал на дъното. И когато това настъпи имаме една единствена цел – да задържим вниманието на ловуващите риби колкото се може повече време пред нас.

dsc_0901
А за това ви трябва постоянно във водата да има нещо което да им привлича вниманието и ако риболовствате с колега задължително го извикайте и му покажете къде точно са основните удари като се стремете когато единият вади риба , то примамката на другия  ( или другите)  да е във водата – така ще държите приковано вниманието на рибите в този район върху това ,че има храна там и е много малко вероятно те да се разкарат от там  🙂
Не бъдете егоисти 🙂  задържането на вниманието на пасажа е от жизнено-важно значение , а кой колко и какви риби ще хване зависи от много фактори , но изпуснете ли веднъж пасажа – може никой да не хване нищо дори с часове.

dsc_0916

Ваденето на рибите трябва да е бързо като е хубаво да вдигнете рибата максимално високо и ако може да пляска по повърхността  – още по-добре, това настървява допълнително костурите и ги кара да станат агресивни. Не оставяйте силиконът да падне до дъното – активният костур атакува рибките в средния или високия слой и няма смисъл да губите време примката да стигне до дъното – макар да има голяма вероятност костура да я последва – то първо губим време и не на последно място вниманието на ловуващите риби. Ако сте сам, опитайте се примамката ви да е максимално много време във водата и то точно в района където са ударите – костурът е там и търси някакво движение – ако нищо не му привлича вниманието – просто ще потърси храна другаде.
dsc_0913
Увеличаването на размерът на примамката също предразполага  към задържане на вниманието на костура и макар да намалява бройката хванатите риби , увеличава размерите на хванатите екземпляри и отделно на привлича по-голямо внимание под водата и така шансът да задържим костурите пред нас е огромен.

Да кажем няколко думи и за силиконите , които използвам в такива ситуации…
Определено започвам всеки един риболов със силикон с моя фаворит Fiiish Black Minnow като размерът му избирам спрямо това на каква дълбочина търся рибите като за костури основно използвам номер 1  и номер 2 , като за риболов от брега е хубаво да се използват малко по-тежки глави  – 6 грама за номер 1 и 10 грама за номер 2 по номерацията на Fiiish Black Minnow. Отдава тази марка силикон се е доказала като „fishfinder“ и е грехота да не се използва това и качество.
Без да преувеличавам ще кажа , че  колегата , с  който заедно риболовствахме имаше в пъти по-малко кълванета и съответно риби , а пробва много различни силикони.
dsc_0907
Да, цената на една готова силиконова примамка ( глава , тяло и кука) приближава цената на „марков воблер“ от АлиЕкспрес -а  , но след като локализирате рибите и ги раздразните , то може да смените с нещо друго макар веднага да усетите разликата в ударите ( тук не говорим за подивял костур , който напада всеки попаднал във водата силикон.

И така , надявам се това четиво да ви е било полезно и да ви помогне следващият път да направите запомнящ се костурски риболов 🙂 , в който има няколко тънкости , особено при риболова му от брега и то в горещите месеци , когато по всеобщо мнение „взима“ само на жива стръв.

dsc_0923

Поздрави и наслука 🙂