Морски експерименти в Гърция – част 1

Здравейте, маниаци!
Реших да направя един обзорен материал, който да послужи като въведение към следващия излет, който смятам да напиша.

В днешно време има доста теория, относно морския риболов в Гърция, която може да се попие от интернет форумите, телевизионните предавания, споделените аматьорски или професионални видеоклипове в Мрежата, както и от блоговете.
Въпросната теория, обаче служи само, като някаква отправна точка при морския риболов от брега. Друго си е, да отидеш на „големия гьол“ и да метнеш примамките. 😉 От всичко, което изчетох и видях заключавам, че най-важното е да уцелиш времето, когато пасажите от морски хищници са близко до брега и се хранят. В другите случаи се ловят по единични риби, които си е доста трудно да излъжеш. Запленен от всичката тази информация, започнах от скоро да ходя на риболов в Гърция на Бяло море, с един приятел. Морето ни е само на 150 километра от родния град, което е предпоставка да правим и еднодневни излети по гръцкото крайбрежие. Морският спинингов риболов се оказа пълен с особености. Като се започне с приливите и отливите, цикличността на рибите и стигнем до това коя ще бъде „примамката на деня“ и с какви такъми да работим.
За мен този риболов е интригуващ и въпреки първоначалните навъртяни капота, продължавам да ходя и упорствам.
Тепърва навлизам в този вид спинингов риболов и откривам неговия чар.

Местата

Сигурен съм, че това ще е една интересна част за повечето от вас, тъй като със сигурност и вие се посещавали някое от тези местенца. Местата, на които съм ловил и продължавам да ловя, са главно каменисти плажове със скалисто дъно. За риболов от брега задължително са нужни високи ботуши до таза или в най-добрия случай гащеризон до гърдите, с които да си газите (внимателно) из плитките рифове и пясъчни плиткажи.

Естествено през лятото, можете да си газите с обувките и да захвърлите гащеризона или ботушите. Тук трябва да спомена, че обикновено скалното дъно е осеяно с морски таралежи, които ако ги настъпите с голи стъпала, оставят неприятни спомени и белези 🙂

Разбира се, наред със скалистите плажове, посещавам буните и пясъчните плажове :

Такъмите ми

През първите няколко излета заложих на спининг Sportex Black Pearl 20g /16-29g/ и дължина 2,70 метра:

Въдицата е с мощност медиум хеви (MH) и бърз строй /на снимката съм зацепил примам-ка в скалите/:

Макара Ryobi Zauber 4000:

Замених дебелото си плетено влакно на Sunline (№2,5) с това на  Gosen-W 4ply Multi №1/300 метра:

Флуорокарбонов повод на Duel – H.D. Carbon MAX:

DSC_0810

Отначало се бях приготвил за сериозни риби, които ще се дърпат здраво, затова и се презапасих откъм мощност. Оказа се впоследствие, че много рядко идват такива край бреговете, които посещавам и при последния ми излет паднах на спининг с мощност лайт, но това е тема на другия материал, който ще ви покажа.

Риби и примамки

По време на излетите си установих, че зарганите си падат много по повърхностните примамки и в частност по уолкърите, които се оказаха най-удачни за риболов от брега поради плитките места:

За съжаление уолкърите, с които мятах, видно им идваха големички, но въпреки това, зарганите стръвно им налитаха и най-често се закачаха странично. Броя на гелетата беше значителен!
Примамките от по-горните снимки са съответно:

Jackall Mud Sucker 110mm/16g, цвят FP Ayu Head

DUO Realis Pencil 85mm/9,7g, цвят GSN3085 Hypnotic

Една от любимата естествена храна на заргана, се оказа дребната цаца, която доста често стои на пасажи край бреговете :

Лесно ще откриете къде са пасажите от цаца, като се ориентирате по птиците, а откриете ли пасажите с цаца, то няма начин край тях да не се навъртат и зарганите 🙂

Един път, докато си пиех бирата на плажа, експериметатора в мен се надигна и след няколко размишления и ровене из кутиите с примамки, реших да заложа на Mepps Aglia №3 AG (сребристо листо). Знаех, че в камъните се крият морски каменни костури (Painted comber/Serranus scriba), та колко му е да ги подразня с Аглията и да ги накарам да я атакуват, като при риболова на нашия сладководен костур 😀 До този момент никога, ама никога не съм и мислил да слагам въртяща блесна и да ловя с нея на морето 🙂
Струваше ми се глупаво, то на кой няма да му се струва 🙂 При първата проводка, ми се привидя риба зад блесната и метнах още два пъти. При четвъртата проводка получих удар на блесната и….оооо не е за вярване – Ханос:

Разбира се, излъгаха се и доста морски костури:

Оказа се, че това е едно ефективно решение за риболов на тези риби, дори и да не е за вярване 😀 Разбира се е хубаво е да сте подготвени с една шепа въртящи блесни, защото се случва често да се зацепи в подводните камъни, особено ако я държите ниско до дъното. На Mepps Aglia Decore №3 AG/RGE (сребристо листо с червени точки) също имах слука:

Тази кая пък е най-голямата, която съм хващал въобще:

Е, рибите не бяха с големи размери, но ми правиха много мощни удари за размерите си…След удара или при повеждането им от моя страна моментално тръгваха да се шмугват под камъните. Няколко от тях така ме навряха, че ги изчаках повече от минута, докато излезнат сами изпод скалите, естествено късанията бяха обичайни, но се свиква.
Тук трябва да спомена, че на въртяща блесна на Мепс успях да провокирам и сепия, която безкомпромисно я преследваше и след леко забавяне на проводката, тя моментално атакува въртящата блесна! Успях да я засека, но след няма и 10-тина секунди се откачи…

Общо взето, последните няколко успешни излета ме накараха, да си променя тотално концепцията в начина на риболов и използваните такъми. Поради това на последния излет заложих на лайт такъмче с дребни примамки в търсенето на скални риби или както е по-известно понятието – лайт рок фишинг (light rock fishing)….