Сдружение „Олимпик“ с цел опазване и зарибяване на яз. Пясъчник

Здравейте приятели,
Пиша ви от името на Фронтът за борба с бракониерите на яз. Пясъчник.
През последните няколко месеца доброволческите структури получиха страхотно развитие най-вече покрай избухването на колегите от Централна рибо-опазваща органиация и постоянният натиск над бракониерите на язовири като Пясъчник, Студен Кладенец,Кърджали , Батак ,Сопот и други. За нас вече няма връщане назад и като група получила името си “ Фронтът за борба с бракониерството на яз. Пясъчник“ изкаваме искренната си благодарност за всички, които ни подкрепиха през тези трудни дни на борба – до тук цели 2 години и половина. През това време преминахме през много трудни моменти , но в името на това да покажем ,че има изход от тунела на безнадежността успяхме да променим мрачното настояще на един от най-мрежените язовири в България и да го превърнем в прекрасно място за риболов с трофейни екземпляри. И сега ни се иска да преминем на следващото ниво – ниво надскачащо просто спонтанни проверки и локални зарибявани – но за това ни е нужна вашата подкрепа.
Нека си припомним началото със следащото видео 🙂

През всичките тези години се опитвахме да бягаме от някакви организации , но истината е ,че за да спечелим вашето постоянно довери трябва да създадем подобна организация и тя вече е факт!

olimpik

И сега много хора ще си кажат – „тея пък какво свършиха ,че сега пари искат?“
Ами ние не искаме пари , искаме подкрепа ,искаме съпричастност и всичко това не за нас , а за любимото ни хоби , за опазването на рибите и за развитието на риболовната култура на всички ни.
До сега дори с неофициална сметка сме получили много дарения , които до стотинка са отишли за зарибяване и опазване на рибите , но  два случая изпъкват което доказва ,че добри хора все още има и че сме спечелили вашето доверие , не с думи а с дела.
Ето какво ми се случи преди година на яз. Тракиец:

Преди година излизайки от риболов на язовира към нас се приближи колега риболовец , с които се заговорихме за любимото ни хоби. Малко преди да тръгнем бях запитан следното:
„Абе вие не се ли борехте срещу бракониерите на яз. Пясъчник?“ , след което раздъвкахме малко и тази тема и колегата запали голф 3 -ката си и си тръгна.
Донатоварихме и в момента в който тръгнах , същият автомобил видях ,че се връща към нас – сигурно нещо беше забравил. Е, човекът слезна , извади 50 лв и ми каза:
„Благодаря за всичко което правите и макар да не съм ходил до сега на яз. Пясъчник искам да се включа и да помогна“ при което онемях и въпреки ,че исках да ги пусне в касичките  – той остана непреклонен и се наложи да ги приема – парите вече са превърнати в рибки отдавна.

Случка номер две 🙂
Съвсем на скоро си купих воблер от един форум и с човекът се уговорихме да се видим и да го взема на ръка щото сме от един град. И когато се видяхме с него последва въпросът: „Абе ти си ми познат от някъде.. чакай ти си от онези хора дето вадят мрежите от Пясъчник…“. Скромно казах „ДА“ , при което, моите пари за воблера ми бяха върнати обратно и човекът извади 100 лв и ми ги връчи без да ми даде каквато и да е възможност да се опитам да ги откажа… тези негови 100 лв ще се превърнат в рибки  в планираното зарибяване в края на тази седмица.

Тези макар и малки жестове ни карат да продължим да се борим за това да променим нещата свързани с любимото ни хоби  – да продължаваме да вадим мрежи , да съдействаме на ИАРА в борбата и с „рибарите“ нарушаващи закона и най-вече да се опитаме да възстановим екосистемите по язовирите и реките ни , които са на прага на унищожението след като почти на цяло беше унищожена рибата в тях.
И така…. сдружението ни вече е факт , сметката към него също и ви гарантираме ,че всеки лев ще бъде употребен за дейностите по опазване и зарибяване както на яз. Пясъчник , така и да развием идеята за поетапно опазване и зарибяване на река Марица.
Всеки месец , в неговото начало  ще даваме отчет на постъпилите средства и това какво натрупване има и за какво са използвани и за какво ще бъдат планирани за в бъдеще.
Предстой да се изготвят и  членски карти на сдружението ,чрез които също ще можете да подпомогнете организацията и нейните дейности  – в по-ефективно опазване на рибните ресурси иорганизирането на мащабни зарибявания.
В петък 10.06.2016 г ще се проведе първото за годината зарибяване на яз. Пясъчник с подготвен изцяло от Института по рибарство материал от вида толстолоб , който е жизнено важен за филтрирането на водата на яз. Пясъчник – бройките на личиниките ще са над 600 000 като при средна оцеляемост 15 – 20 %  се надяваме това да подпомогне почти изчезналата му популация и с това да се подобри кислородното съдържание на водата и оцеляването на вече излюпените рибки.
Разбира се , ще има обстоен репортаж със снимки и видеа веднага след събитието.
И така още веднъж искаме да ВИ изкажем огромна благодарност за подкрепата – вярата Ви във нас и това което правим ни кара да удвойм усилията си в това което правим.

IBAN: BG63UNCR70001522621225
BIC: UNCRBGSF
Титуляр: СНЦ Професионален клуб по спортен риболов „Олимпик 2002“
Основание: дарение / благотворителност.

И така трудното начало е поставено и е време да преминем на следващата стъпка – да увеличим натиска и да разширим действията си , но за това имаме нужда от вашата подкрепа , пък до където ни стигат силите 🙂
Фронтът за борба с бракониерството на яз. Пясъчник

3 thoughts on “Сдружение „Олимпик“ с цел опазване и зарибяване на яз. Пясъчник

 1. Димитър Димитров

  Поздравления, момчета! Вие показахте на всички БГ риболовци, че светлина ИМА. Вие сте пионерите на нещо, което отдавна трябваше да се случи, а именно риболовците да започнат да се осъзнават, да се сдружават и съвместно да защитават правата си. РЕСПЕКТ и бъдете здрави, за да продължавате да показвате на всички как се действа, когато човек има сърце! Убеден съм ще имате много последователи (дай Боже)!

  1. maznio Автор

   Много благодарим за добрите думи , ще работим усърдно , за да ги заслужим и за в бъдеще.

 2. Бранко

  Здравейте Колеги ! За доброто дело с което сте се захванали само мога да кажа РЕСПЕКТ !!! Но ще си позволя да предложа малко по различна гледна точка за решение на проблемът с мрежите като цяло . Ако искате това безобразие по родните водоеми да бъде прекратено това може да стане само по един единствен начин ! И това е със законови промени . Докато не бъде забранено продажбата , съхранението и пренасянето на мрежи и мрежести съоръжения със закон и съответно наложени огромни глоби за това – борбата ще е неравна . Защото такива бяха законите едно време и не беше нужно да бъде заловен бракониерът на място ами намерената мрежа в колата се конфискуваше заедно с колата , мрежа намерена в домът на гражданин бе достатъчно условие той да бъде подведен под отговорност . В сегашният закон е точно и ясно упоменато кой и при какви условия има право да борави с подобен вид съоръжения . Това може да бъде много добра основа за изменение и допълнение на закона . За това си позволявам да предложа да се насочат сили и средства в тази посока защото крайният резултат уверен съм ще бъде повече от задоволителен . Това може да стане като се направи подписка и с съдействието на медиите да бъде отразена а с шествие / законно разрешено / да бъде предадена на отговорните органи . Защото съгласете се не на всеки водоем може да бъде поставена охрана двадесет и четири часа а и често срещите с подобен род ,, субекти ,, може да бъде не приятна . Няма да е лесно но ако се направи публично достояние и бъдат направени нужните предложения съгласувано с юристи за законно съобразност нещата стават сериозни и щат не щат ще трябва да вземат мерки . А докато това стане делото Ви ще бъде оценено по достойнство от всички онези които отиват на водоема да практикуват любимото си хоби а не да тъпчат фризери .

  Поздрави

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

11 + 14 =