Зарибяване с бяла риба на яз. Пясъчник 2017

Здравейте приятели!

На 28.05.2017 премина успешно поредното зарибяване на яз. Пясъчник, проведено от членовете на сдружение „Олимпик 2002“. Зарибителният материал, който беше пуснат, бе от отраснали бели рибки. Ето, че след зарибяването настъпи време да направим отчет и равносметка на пролетната ни кампания, както обещахме. С радост можем да обявим, че това беше най-голямото, най-добре организираното и проведено зарибяване с отраснали бели рибки, без никакви масови жертви на зарибителен материал, както при транспортирането, така и при самото му пускане във водите на яз. Пясъчник.

Стартираме обзорът малко по-отдалече, а именно, че няма смисъл да се зарибява без да се опазва водоема, в който се пускат рибите. През целия изминал зимен сезон членовете на сдружение „Олимпик 2002“ отново доброволно охраняваха яз. Пясъчник. Заловихме и наказахме няколко бракониера, като също така спасихме и тонове риба от мрежите им! За съжаление пораженията, нанесени от бракониерите върху рибната популация през десетките години на беззаконие и анархия, са големи и няма как тя да се възстанови от само себе си без наша помощ. Всяка година, откакто сме поели инициативата на Пясъчник, сдружението ни планира поне по 2 зарибявания – пролетно и есенно, с различни видове риба.
Миналата година пуснахме 600 000 личинки толстолоб  и само след година се наблюдават във водата цели пасажи с добре отраснали толстолобчета, напук на множеството скептици, които даваха какви ли не апокалиптични прогнози за оцеляването им. Молим ви, да ги пазите на всяка цена, тъй като те са важен фактор за качеството на водата в Пясъчник и по този начин те спомагат за по-доброто развитие на другите видове риби.
За успешно проведената пролетна кампания започнахме да се готвим още преди да настъпи новата 2017 година. В средата на ноември 2016-та отново бяхме партньори на фирма „FilStar“ и стартирахме съвместно традиционната коледна кампания за продажба на благотворителни календари, с цел набиране на средства за зарибяване на водоеми. Сумата от продажбата на календарите беше удвоена от „FilStar“ и така успяхме за кратко време да съберем 2000 лв, което беше едно страхотно начало. Само преди малко повече от месец, на националния протест срещу бракониерството в България, стартирахме с нововъведението наречено „Свидетелство за дарение“, чрез което всеки можеше да дари средства за зарибяване. За кратко време, в инициативата, се включиха над 70 дарители.

Тези свидетелства продължават да са налични и всеки, който реши може да подкрепи планираното ни за есента голямо зарибяване със сом!
Магазините, в които можете да намерите свидетелствата за дарение, събираха средства за зарибяването ни с бяла риба и през цялата година, с което подпомогнаха изключително много това наше начинание. Радостни сме да отбележим, че печелим все по-голямо доверие сред вас и по банковата ни сметка постъпват все по-големи суми, които ние превръщаме до последната стотинка в рибки!

Ето кратък отчет на събраните средства и имената на най-големите ни дарители.

Приходи:
– риболовни принадлежности „FilStar“ – 2000 лв;
– риболовен магазин „Риболовна Мания“ (Пловдив) – 1075 лв;
– риболовен магазин „Промикс“ (Пловдив) – 415 лв;
– риболовен магазин „Риболовен Свят“ (Пловдив) – 60 лв;
– пари за зарибяване постъпили по банковата ни сметка – 1900 лв;
– пари, събрани от група риболовци от Съединение – 550 лв;
– пари, събрани от протеста в Ст. Загора – 120 лв;
– пари, дарени на коледния ни банкет – 90 лв;
– както и доста по-малки дарения. 🙂

Ето ги имената на дарителите ни превели парични средства по банковата ни сметка за зарибяване:

Румен Йорданов, Стойно Баев, Радослав Панков, Николай Кюмурджиев,
Димитър Сотиров, Стефан Тунев, Николай Гешев.

Дарителите, които са закупили свидетелства за дарение от по-горните риболовни магазини и протеста от 22 април, са:

Ваня Димова, Стефан Пендев, Данчо Николов, Светльо от Академията , Иво Абрашев, Даниел Копринков, Нено Киров, Николай Тодоров, Васил Цветков , Марин Минков, Богомил Иринчев, Юлиан Иванов, Заприн Манолов, Славчо Петров, Атанас Атанасов, Дамян Петров, Венцислав Рунчев, Светослав Кирилов, Деян Николов, Радослав Божков, Тодор Тодоров, Жоро Даикс Сот, Димитър Кузманов, Таньо Танев, Иван Илиев, Ангел Божанов, Георги Видолов, Ангел Атанасов, Димитър Петров, Камен Шишков, Айдън, Сурен Санториян, Павел Стехов, Драган Енчев, Никола Лалев, Марин Ангелов, Йордан Йорданов, Петко Радев, Киркор Дердерян, Любомир Ганеков, Димитър Стойчев, Къдрин Емилов, Михаил Пъков, Тошко Обретенов, Методий Попов, Лъчезар Бинев, Данчо Илиев, Спас Янков, Ангел Караянев, Георги Георгиев, Борислав Мюфтиев, Антон Динев, Светослав Пешев, Методи Маринчешки, Иван Гранчаров, Мартин Клинков, Тодор Маймунски, Симеон Кирилов, Димитър Чакъров, Стефан Манолов, Иван Урумов, Величко Новаков, Петко Каръмчев, Мариан Караджов, Рангел Кръчмаров, Димитър Димитров, Иван Киримски, Виктор Карайванов, Никола Кръстев, Красимир Недев, Кирил Киров, Тодор Кантарджиев, Красимир Ангелов, Стефан Димов, Цветан Тороманов, Цветан Луков, Никола Баданов и Максим Люцканов.

Огромни благодарности на всички!!

Накратко проведеното от нас зарибяване, на 28 май, премина така:

  • Към 11 часа в местност „бунгалата“ на яз. Пясъчник се събраха членовете и симпатизантите на сдружение „Олимпик 2002“:

 

  •  Планирахме да пуснем зарибителя на две места – „бунгалата“ и „топлата вода“. Бусът с белите рибки дойде в 11:40 и малко след това започна разселването им. На първото място пуснахме първата клетка с бели рибки:

 

  • На втората точка пуснахме и другата клетка със зарибител:


Там имахме среща и с новото поколение от местни рибки, които плуваха в плиткото на пасажи:

  • След като пуснахме всичкия зарибителен материал се върнахме отново на „бунгалата“, където с членовете и симпатизантите на сдружението обсъдихме проведеното зарибяване и бъдещите ни планове. Екип на БНТ2 от предаването „Време за губене“ отрази и акцията.

 

  • Резултатите от нашите грижи за язовира се виждаха навсякъде край бреговете му – кемпери, биваци, каравани, и много лодки, търсещи белите риби на язовир Пясъчник:


Общо 16250 бели рибки ще вдъхнат нова сила на язовир Пясъчник. Всичко това стана благодарение на общата кауза, която всички ние изповядваме и стремежа ни към по-добър и съвременен начин на спортен и любителски риболов. Искрени благодарности на всички спонсори, дарители, симпатизанти и разбира се на членовете ни от сдружение „Олимпик 2002“. Сега на вашето внимание представяме и кратко документално видео, в което можете сами да се убедите, какво всички ние сътворихме онзи ден. 🙂


БЪДЕЩИ ПЛАНОВЕ ЗА ЗАРИБЯВАНЕ ПРЕЗ 2017

И така, след като в неделя (28.05.2017) разселихме успешно 16250 отраснали бели рибки, за следващото ни зарибяване останаха 2245 лв! Тук обаче е време да припомним за страхотният подарък отново от фирма „FilStar“каяк „Feel Free Moken 12,5“, който ни беше предоставен като подарък за инициативата  „Купи каяк – дари пари за зарибяване на яз. Пясъчник“Е, малко преди да се осъществи зарибяването, колега от Стара Загора стана горд притежател на въпросната риболовна машина, с което прибавихме още 1500 лв и стартовата сума за сомското зарибяване НАРАСНА до 3745 лв, която би стигнала за близо 1000 сомчета – всяко по около 40 см.

Преди 2 години, в рамките на една година, пуснахме около 900 такива броя и сега започва да се наблюдава устойчиво развитие на популацията от сом в язовира, а с планираното зарибяване на есен ще подпомогнем още повече утвърдяването на сома като ценен вид за яз. Пясъчник, като това неминуемо ще доведе до все по-чести срещи между него и рибарите – срещи, които стават незабравими спомени!
Наред със сомското зарибяване на Пясъчник имаме идея да пуснем сомчета или щука и в река Марица край Пловдив, но за сега това е само идея, която ще видим дали ще успеем да реализираме. 🙂
Това, че стартираме кампанията ни с такъв финансов ресурс ни амбицира да направим всичко за да пуснем над 1500 сомчета на есен, а при ваше добро участие в кампанията ни реалистично смятаме, че можем да достигнем и до кота 2000. 🙂 Ще бъде грандиозен успех за всички риболовци, ако постигнем толкова голям брой пуснати сомчета и ще покаже, че само от нас зависи какво ще е бъдещето на язовирите ни!

One thought on “Зарибяване с бяла риба на яз. Пясъчник 2017

  1. Мартин

    Кота 2000 ще бъде достигната с лекота, че и подмината.

Коментарите са забранени.