Пясъчник – отчет на дейността

В началото на 2014 година или ако трябва да сме точни на 2 -ри Януари стартира сътрудничеството на група риболовци и пловдивското звено на ИАРА ( Изпълнителна агенция рибарство и аквакултури) с цел да се прекъсне обезрибяването на най-големия язовир в близост до град Пловдив.  Съвместно с проверките се стартира и ежеседмична среща в офиса на ИАРА Пловдив с цел организиране на бъдещите проверки и организацията по тях. След обследване на района на язовира и начините за противодействие ,  на първата съвместна нощна проверка беше извадена мрежа над 1 км – датата беше 21.01

В хронологичен ред представяме само проверките , който са завършили с унищожаване на бракониерски мрежи , като всяка седмица имаше поне по 2 полеви проверки , понякога и 2 -те през ноща.

Януари :
21.01 –  1 км мрежа със съвсем малко риба
29.01 – 2,3 км мрежа с близо 1 тон риба в нея. Доброволците заедно с началникът на ИАРА Пловдив , г-н Емин Гуне 5 часа чистят мрежата от риба и спасяват 99 % от нея.

Февруари:
4.02  – 2 км мрежи пуснати пред стената  – 5 броя една върху друга – вероятно от 2 бригади.
6.02 –  400 м мрежа пред стената  извадена по светло.
12.02 – заловен бракониер със 200 м мрежа и е конфискувана лодка.
26.02 – 3 бр. мрежи,около 600м. към 15 шарана по 2-3 кг. ,един 7-8кг и един 10-12кг.

Март:
7.03 – 300 м мрежа – няколко големи бели риби бяха умряли в нея.
30.03 – 400м мрежа – без риба в нея.

Април:
3.04 – 600 метра – 3 броя мрежи
5.03 – 200 м мрежа , заловен бракониер..
8.04 – 1 км мрежа , преследване на бракониери след сигнал на тел 112. ИАРА Пловдив са без автомобил и доброволците осигуряват лодка и автомобил.
26.04 – Зарибаване и почистване на яз. Пясъчник – заловен бракониер с 50 м мрежа посред бял ден.

Май:
През май месец бяха извършени над 10 проверки за опазване на хайверната риба като повечето бяха демонстративни с цел да се респектират бракониерите и да се опази рибата и тя да си хвърли спокойно хайвера.

В летните месеци и през есента поради това ,че бреговете на язовира се населиха от стотици рибари и успокоената от липсата на мрежи риба започна да кълве, силите бяха съсредоточени към това да се проверяват рибарите за прибиране на маломерни риби и надвишаващи количества улов. И въпреки това имаше и уловени и унищожени мрежи почти всеки месец..

От средата на ноември започна отново масираното нощно присъствие на язовира , но този път подпомогнато и от колеги от град Пазарджик и Съединение.

Проверките продължиха регулярно дори по коледните и новогодишни празници без да са открити мрежи.

Година 2015

Януари:
14.01 – 600 м мрежа – унищожена.
16.01 – 500 м мрежа – унищожена на место.
19.01 – над 2 километра мрежа изкарана с голямата помощ на колегите от Пазарджик.

Февруари и Март – бяха извадени общо над километър и половина мрежи на различни места из язовира и прибрана една бракониерска лодка. В края на месец март беше спасена от мрежа гигантска бяла риба около 12 килограма , която успешно е хвърлила хайвер.

Април отново се съсредоточихме върху опазването на хайверните риби и проверките дори през деня зачестиха. Радостното е ,че още колеги се присъединиха към каузата и групата подпомагаща ИАРА Пловдив надхвърли 30 човека. И отново не липсваха киломертични мрежи  – близо 2 км , който бяха извадени и изгорени на място.

През месец май имаше 2 големи удара на заложени мрежи в плитчините  за улов на хайверни риби ,а  в неговия край беше заловен за кои ли път прочутият с набезите на Пясъчник,  бракониер FOX -а и му беше написана поредната административна глоба .
След откриването на риболовът отново усилията ни бяха насочени и към проверка на рибарите , защото след масираното вадене на мрежи  язовирът се превърна в най-посещаваният от риболовците в цяла България.

През близо 2 -те години от стартирането на инициативата бяха проведени 3 зарибявани със събрани изцяло доброволни дарения за близо 8000 лв като бяха разселени из цялата акватория на язовира близо 10 000 отраснали рибки от вида шаран , амур и толстолоп , 1000 сомчета от 45 до 80 см  и над 8 000 бели рибки с дължина 8 – 12 см.

Като отчет за свършената работа представяме в резюме  3 кратки видеа за свършената работа и постигнатите резултати в борбата с бракониерството.

Приканяме всички колеги посещаващи яз. Пясъчник да спазват стриктно установените норми и начини на риболов и да бъдат коректив на недобросъвестните колеги , а при забелязани нередности или бракониерски набези да звъннат незабавно на тел 112.
Само така ще се радваме на все по-добри риболовни излети на този язовир.

Благодарим предварително.

Фронтът за борба с бракониерите на яз. Пясъчник.

2 thoughts on “Пясъчник – отчет на дейността

  1. Кирил Кирилов

    Зеравейте, лятото бях на язовира за 5 дни. Рибата се е раьвъдила прекрасно, за което ви правя Евала. Но, за съжаление масово хората ловяха шаранчета по 500-700 грама и си ги прибираха, а такива екземпляри се ловяха по 20-30 на ден от човек. За всичките дни не видях някой да мине да провери живарниците на хората или дали ловят през нощта, а имаше масово нарушители. Иначе много се радвам че има хора като вас, които ги е грижа. Поздрави!

    Кирил Кирилов

  2. maznio Автор

    Здравейте , г-н Кирилов.
    През лятото сме се стараели да правим по 2 -3 проверки на рибарите на седмица , но за съжаление сме ограничени както във времето така и в ресурсно отношение. Да, това с прибирането на маломерни риби е проблем като има написани над 150 акта. разчитаме на ВАС , съвестните рибари, да оказвате натиск , за да може все повече хора да спазват законовите норми , както и да подавате сигнали при големи нарушения – за съжаление няма как да има 24/7 контрол от ИАРА Пловдив. Правим каквото можем и се надяваме хората да прогледнат.
    Поздрави

Коментарите са забранени.