Изкуството на войната…. с бракониерството!!

Здравейте колеги риболовци ,

Мислех пак поредно да описвам  унищожени мрежи , наказани бракониери , конфискувани лодки и друга „оптимистична“ информация за това как напредваме в борбата, как краят на мрежарите е близко , но за съжаление край няма да има или поне няма да е скоро…. И няма да е защото средата, в която се раждат и отглеждат подобни мрежарски изроди явно ги люпи в големи количества и те процъфтяват и се множат като марокански скакалци.  А, ние колкото и да ги чистим на всеки обрулен бракониер никнат 2 -ма нови и колкото и да проверяваме  , колкото и мрежи да горим – все нови и нови се купуват и пускат , все нови и нови тарикати идват да берат риба на готово, а тя дори с тези мерки започва да си възвръща популациите….
И как да бъде друго след като ако на нас при залавяне на бракониер съсипал само за една вечер половината ни зарибяване (в момента имаме 5000 лв за зарибяване) с убиването в мрежите на десетки хайверни риби, не ни издържат нервите и му забием 2 шамара , то това е много по-голямо престъпление от това системно да унищожаваш рибното богатство на родината.  И , повярвайте ни , нас ще ни осъдят много по-бързо и по-строго от него – е тогава как да не процъфтява мрежарството , как да не се множат изродите , как да не се чувстват безнаказани и съвсем нагло да ни се хилят насреща при залавянето им , защото знаят ,че ние в следвашият ден ще сме 8 и повече часове на работа , а те ще отидат до пазара да си купят поредната китайка и за 20 мин ще я сложат в работно положение…  И знаете ли къде е проблемът – не е е в „играча“ , а в самата ИГРА.
Всички ние ЧАКАМЕ промяната , а както казваше един мъдерец запитан дали дълго ще чакаме нещо да се промени – „АКО ЧАКАТЕ – ЩЕ Е ДЪЛГО , ДАЖЕ МОЖЕ И ДА НЕ ГО ДОЧАКАТЕ“. Имаме един живот и в него оставяме пасмина селски помияри да ни бъркат както в джоба и кефа, така и да ни отнемат радостта от риболова , докато чакаме „държавата“ да „оправи“ нещо , неосъзнавайки ,че държавата това сме ние… Нима измежду нас  рибарите няма адвокати , които да заведат дело за това ,че парите от билетите ни не се връщат като зарибяване както е по закон и да променят това? Нима няма колеги в медиите , които да дадът гласност на проблема с бракониерството , нима няма журналисти  , които да направят разследвания , да сезират прокуратура и да оказват натиск и така мога да изброявам още много , но има ли смисъл??
Ние лудите дето ходим по нощите  да вадим мрежи и освобождаваме рибата , която после всички да ловим – ние няма да променим НИЩО! Ние само ще дадем глътка въздух и ще отложим пълното унищожение освен ако ВСИЧКИ не решим да променим нещо и най-вече не излезнем от интернетското БРАВО и не вложим усилия , време и нерви в РЕАЛНА борба да променим средата , защото там където никнат отровни гъби – роза никога няма да поникне колкото и да късаме и хвърляме гъбите на боклука.
Когато ви приканяме да се включите в борбата , това не значи само да сновете по язовирите и да вадите мрежи – не всеки е силен в това , но всеки е силен в някаква друга област и ВСЕКИ може да помогне в тази негова силна област осъзнал обаче, че тарикатското „нека те пазаят , аз ще ходя да ги  ловя“ не помага на никого дори на самия него.
Колеги , НИЕ сме една голяма армия от хора силни в много сфери – защо да не използваме това да променим средата , закона , хората и всичко което пълни язовирите и реките ни с мрежи и месари. Нека се опитаме да излекуваме болестта , а не просто да замазваме резултата от нея.
След като само за седмица на над 8 язовира в страната имаше стотици метри мрежи мислех да ви затрупам със снимки , видеа  и метражи изгорени мрежи , но това вече сте го виждали и на никого не да му направи впечатление вече…
За това, нека ви представя  дами и господа – Иван (името е реално ), наглият бракониер от изминалата седмица на яз. Пясъчник – вижте го добре – ние го спряхме и освободихме рибата , но средата генерира много като него и дори той самия няма да спре да обезрибява, защото я няма държавата тоест НЯМА НИ НАС САМИТЕ!


И само след няколко дни посред бял ден нови мрежи , които както ще видите в следващото видео се горят на мястото, където още не са догорели мрежите от предните 2 удара.

И последва  поредното палене , но вярвайте ми , дори сега пак има бригада  която да планира как да открадне от общото , ако вече не го прави , разбира се.
Замислете се и какво всеки един от ВАС може да промени и го споделете под статията или на лично съобщение към групата „НЕ на бракониерството в България“ – само ваденето и паленето на мрежи не помага , а само ограничава. Помогнете ни да доведем борбата до край , а не да я водим до безкрайност!
Фронтът за борба с бракониерството!!!

3 thoughts on “Изкуството на войната…. с бракониерството!!

  1. Петър Бургов

    Досега над 1400 човека са видяли статията и нито един, не е оставил някакъв коментар!😡
    За съжаление – такава е реалността!

  2. Димитър Граховски

    Трябва да се натисне държавата от Нас самите, да предприемат ефективни мерки, а ние да помогнем за осъществяването. 1-во залавянен, глоба, второ – 3 месеца отнемане на свобода, 3-то (ако е толкова глупав) – няколко години присъда, да полежи, да у дойде акъла. Само това и нищо друго.

Коментарите са забранени.