ATC Valiant CF 2000 Ultra Light

Здравейте приятели,

Представяме ви едно ревю на новата ATC Valiant CF 2000 Ultra Light 175 g със съгласието на Димитър Куманов – Смог. Приятно четене.

Здравейте пъстърволовци и други съмишленици,
Съвсем на скоро бях информиран от Димитър Илиев , че ATC са пуснали нова макара, в пъстървов размер и заявено тегло 175 гр при размер 2000. Имайки предвид впечатленията от предишния модел ATC Valliant 4000, който имам, не се колебах дълго и отнесох една от няколкото внесени налични бройки.

Този път очакванията бяха доста по-високи и очаквано макарето не разочарова.
Първи впечатления при отварянето на кутията:
Макарата идва опакована в доста приятен неопренов калъф с отделно отделение за дръжката.
В ръка се усеща наистина много лека, няма обратен ход. Това спестява няколко грама и не мисля, че ни лишава от нещо. До сега в риболовна ситуация не ми е трябвал обратния ход. Единствено ми е помагал при разплитане на гнезда.

Отново както при предшественика си дръжката се завива в короната, елиминирайки до минимум луфта и повишавайки ефективността на предавката.

Отново авансовата шайба е карбонова и логично за този размер е една на брой. Това позволява по фина настройка на аванса при използването на тънки влакна, респективно сетнат по-нисък драг. Същевременно намалява луфта на шпулата спрямо оста (сравнено с много-дисков аванс настроен при еквивалентно съпротивление).
Отново съпорта на шпулата е реализиран по подобия на дайва като този път е с един, а не два лагера, което е очаквано. Малко е вероятно да ни удари дорадо на Въча…Кнобчето на дръжката е с дизайн като BassArt, ZPI и други подобни японски тунинг фирми без да струва, предполагам колкото една макара от среден клас. Трябва да си призная, че винаги съм бил скептичен към тази форма и ми е било много чудно, защо разни хора си слагат по мултипликаторите, даже по две такива, но както много често се случва във практиката, това което си мислиш е доста различно от живия живот J

И както се казва външната красота не струва без вътрешна,, след което последва любимото на мъжете високо рисково занимание „разглобяване на нещо с много и фини части, без ясна представа как да бъде сглобено обратно“

1. Аванса в цялата му карбонова прелест:

2. Съпорта на шпулата в насипно състояние:

3. Водещата ролка – два легера, йе бейби

4. Под шпулата има един златист капак със според мен дизайнерска функция, съвсем нормално с оглед на всички съвременни тенденции. Аз самият вече съм станал ужасно претенциозен и е цяло чудо как още си харесвам такъми:

5. Общ изгледа към предавката – S-образен повдигач:

6. Пиньона лагерова на два лагера + стопа-лагера. Това гарантира запазване на съосието към короната. В края му, вътре в корпуса, лагерова на тефлонова втулка, но това не би трябвало да е проблем, тъй като както вече споменах има нужните два лагера.

7. Короната е с приличен размер и очаквано е два лагера към корпуса:

8. Паразитката също лагерова на лагер:

9. S-образния повдигач, отново е изпълнен с лагер и елемент за намаляване на шума (за последното не съм съвсем сигурен).

И така, след като установихме, че новата ни любима е толкова красива вътрешно, колкото и външно беше ред да видим, как се справя и със съпружеските си задължения.
Навих един плетеняк 0.6 и за сефте избрах река Въча, мир на праха и…
Оказа се, че макарата има доста плавен и приятен ход и приятно изненадва с начина по който се справя с тънките плетени влакна, нито аз нито Пасарелския приклювач Кольо, сме имали проблеми като бради, витка под шпулата и други подобни за няколко месечния период на употреба. Аванса сработва така, като трябва, без затягане. Върти уверено и стегнато с въртележки и реди отлично влакното при туичене и джигване.
В заключение ще кажа, че Valiant CF 2000 e една отлична макара за всеки любител на петнистите, раираните а и на другите хищни рибоци.

Поздрави