Неделна слука

Както знаете от предишни мои теми, неделните дни не са ми от любимите за риболов, но става ли на въпрос за лошо време в неделя, е това е моят ден. В събота внимателно проследих прогнозите за времето. Според сайтовете които погледнах, се очертаваше силен вятър и снеговалеж. Подбрах подветрено място на което от време на време да духва, но да бъде поносимо.

Сутринта пътната обстановка ме позабави и бях на брега по светло. С първото хвърляне имах единичен празен удар, смених силикона със същият с 18 грамова глава, но намазан с атрактант. На втора проводка, леко чукване, пауза от моя страна и последва хубаво кълване, засечка и хубава рибка за добро утро 🙂
След този улов имах две-три празни кълванета и за по-сигурно отново закачих от намазаните  Fiiish Black Minnow  №3 Не след дълго последва лек удар, отново пауза от моя страна, и зверско отнасяне. Този път рибата беше по-добра. Често задаван въпрос към мен е : Как водиш силикона ?
Е днес експерементирах с по-високи и плавни отлепяния от дъното, но не през цялото време на проводката. Две-три по ниски, четвъртото доста високо. Също така, придръпвания при продането на силикона към дъното. Винаги търся максимално разнообразно водене, с минимално повтарящи се движения.


Няколко реда за атрактанта 


Този джокер се прави отлично при риболов на костур. Единичните чуквани изчезнаха. Костурите полудяваха при пробите и  мачкаха силикона като дъвка. Сега и при белите риби резултата беше впечатляващ. Преди да пробвам атрактанта, на същият водоем, след леките чуквания повторни нямаше, рибите които съм закачал, са били вследствие на  леки и плахи удари. В дните когато активността на хищника не е на 100%, атрактанта е нещото което  провокира хищниците да атакуват стръвно. Точно този който използвах е като восък. За това си вземах малко и го нанасях върху силикона с два пръста, докато се размаже хубаво.
Обратно към риболова. След като захода на белите риби поприключи, смених главата с 12грамова, защото тя работи по-добре при водене над дъното. Слънцето вече се беше показало и реших да преслушам какво се случва в по-горните слоеве вода. Пусках силикона до дъното само в паузите. Основно навивах бавно и с леки туичвания разкрасявах равномерната игра на примамката. След почукване пусках силикона до дъното, с върха на въдицата го отлепях за по няколко сантиметра ход и така отнесох няколко едри костура.

Размерите им варираха от 35 до 40см. Вкусъст на атрактанта ги побъркваше и скриваха големият силикон в устата си.Този хубавец ме застреля над дъното 🙂 На два пъти се опита да си гризне я опашка, я телце но при третата му атака, аз го нацелих в десятката.
А това е най-големият костур за излета. Брутално вземане, силикона му беше в гълтача. Така неусетно минаха трите ми часа, времето което бях предвидил за риболовно излетче. Останах супер доволен от постигнатите резултати и с усмивка на лице поех по пътя към дома 🙂