Щукарски излет по време на пролетните бури

Здравейте приятели и колеги рибари,

Тъй като в тази част на годината щуката е единственият възможен обект за риболов в това променливо и дъждовно време , което тотално скапа пъстървовите реки , ние отново заложихме на излет  търсещ тези зъбати твари.
Мястото отново беше същото , но и този път не липсваха изненади 🙂
Водоемът ни изненада този път с пълно безветрие и прекрасно слънчево време.
Започнах веднага с джърковете донесли ми много емоции в предишния излет  и почти директно се насочих към мястото на срещата с крокодила от преди седмица. Е, този път не го срешнах – или вече не е там , или си е научил урока. 🙂 Продължих да замятам в посока брега без никакъв успех и така близо час преди да направя няколко замятания в дълбочина , която на места достигаше 5 метра с потопена растителност някъде към 2 -3 м от дъното. И малко изненадващо към 50 – 55 см щука захапа плахо розовия ми джърк – е докато извадя апарата се саморезилна 🙂 .  И така си минаваше времето без кой знае какви изненади и макар да пробвах цял набор от воблери повече кълванета не последваха. Отново смених мястото и поради това, че слънцето беше напекло смених цвета на джърка и направих малко по-бърза проводката. Отново плах удар ме изкара от летаргията , но явно щуката в този период на годината нещо се бърка с подводница щото направо удари дъното и доста зор ми даде докато я докарам до каяка.

20160508_113744

Отново се вижда как едвам едвам се е закачила 🙂
И пак след няколко скока ме освободи от задължението да я откачам аз.

Малко след това забелязах как след примамката почти до каяка идват по 4 – 5 костура и веднага се сетих за едни джърк , който си купих от инициативата на Марко  за продажба на риболовни неща , парите от което отиват за зарибяване. Този джърк отново е ръчна изработка на  Donchev Handmade Lures с уникално качество и оцветяване досущ като костур. И само на 2 -рото хвърляне имах безапелационен удар с повеждане и прекрасна борба с много борбена щука.

20160508_120132 20160508_120139 20160508_120149

И като казах борбена… реших да не ползвам грипера защото можеш да я хвана сравнително безопасно под главата….  Е, май повече няма да подценявам подобни ситуации , защото се разминах на косъм от голяма глупост…. При откачането щуката така се разбесня ,че е истинско чудо ,че не ми заби някоя от 3 -ките в ръката.

Все пак макар и с малко стряскане мисията по връщането и във водата премина успешно.

Почти моментално в същият район последва много хубав удар , но този път без закачане, а в следващият час имах още 4 удара на същият джърк и една изпусната щука , която се откачи веднага след повеждането.
Времето напредваше и от всякъде започнаха да изпълзяват тлъсти облаци – ясно беше ,че ще вали…
И не след дълго , в ранния следобед задуха вятър, при който воденето на примамките от този тип стана трудно без закотвяне  и тогава се сетих ,че имам един спинърбейт на Lucky Craft ,  на който имах 2 дребни щукички миналата година в края на ноември. Таз примамка  изпълняваше точно всички условия , за да я ползвам в този момент ( почти не ползвам въртящи блесни ) –  минава през растителността  и има голяма вибрация и мога  така като съм се пуснал по вятъра да облавям потопените храсти. Вятърът ставаше все по силен и почна да прикапва когато усетих спиране на въртенето на примамката и инстинктивно засякох 🙂 . От другата страна на линията нещо бясно тръсна глава и забегна отново към дъното. След кратка , но доста свирепа борба , щука около 3 педи се появи със скок до каяка и забелязах ,че въобще не е закачена добре , което веднага се доказа при следващият скок и откачане още във въздуха. Значи примамката работи не само за дребосъци… 🙂 . Времето тотално се скапа , но все пак на прибиране към колата спрях за 10 минна мястото където имах най-много удари през деня и отново имах удар на  спинърбейта , но този път и засечката беше по-добра.

20160508_154755 20160508_154759

Закачането отново беше далече от перфектното , но имаше време да и ударя и едно клипче 🙂
Малки ги правят тези куки , а може да те удари и нещо над 80 см 🙂

На бързо я разкачих и забегнах да товарим каяците ,че дъждът стана сериозен , но това което стана малко след като потеглихме ми припомни защо избрах точно тази марка кола SUBARU 🙂

Така премина още един невероятен излет , открих нови примамки и начини на риболов в което за мен е удоволствието от риболова.

Поздрави и наслука.