Трудно откриване на щукарския сезон

Привет на всички спинингисти!
Надявам се, да сте открили подобаващо новия щукарския сезон, който стартира на 1-ви Май?!
При мен, тази година, откриването премина доста тегаво, за разлика от предишните. През първата щукарска седмица : от 1-ви до 8-ми Май, направих четири излета на четири различни водоема, като първите два бяха без нито едно ударче. Заложих на класическите водоеми-щукарници от затворен тип, на които през годините съм имал що-годе добра слука. По време на третият излет, след 3 часово обикаляне по брега, имах удар на добра щука, но тя не се заши добре и след кратка борба се откачи. Последният четвърти излет, се оказа по-благодатен откъм риби и удари.
На 8-ми Май, с мой приятел, се отправихме към последното ни известно диво място, което се обитава не само от стандартния размер риби, но и от трофейни щуки.
Това е материалът от неговия излет : „Щукарски излет по време на пролетните бури“.

С нас бе и още един запалянко по спининговия риболов, който също ловеше от каяк, като моя приятел. Преди да пуснем каяците на вода, набързо проверих мястото откъдето ще ги пускаме за евентуални риби. Бързата проверка на района показа един дребосък около 35 см, който се бе притаил на дъното между водораслите на дълбочина около метър.
Поради това, че водата бе кристално прозрачна, успях да видя как дребосъка се измъкна от местенцето си във водораслите, където чакаше в засада и атакува стръвно плитко-газещия воблер. Рибката не успя да нацели добре примамката и се върна там откъдето се появи. Това ударче мотивира още повече моите приятели и ги накара да ускорят пускането на каяците във водата. След това всички се разбягахме накъдето ни видят очите. Е, аз нямах много избор, освен да щъкам по бреговата ивица, с дългите ботуши до кръста 🙂
Само след 15-тина минути първата щука за сезона бе пред обектива на фотоапарата ми. Ударът отново дойде от дъното и след като засякох рибата, тя пожела отново да се върне там – в укритието си от водорасли. Наложи се да приложа малко груба сила, за да я покажа на повърхността и се появи с един куп водорасли по нея и линията ми :

Щуката бе около 40-45 см на дължина :

Успешната примамка бе CrackJack 78F-SR-070 /Fire Tiger/, която я провокира за атаката :

След нея успях да уловя още една, но по-дребна. За съжаление тя се самооткачи при изваждането и не успя да ми позира.
Последва доста голямо затишие, което много ме озадачи. Започнах да въртя най-различни воблери и клатушки, но слуката не идваше. Експериментирах и с проводките, но нямаше резултат. Прибегнах и до гумена жаба, която замятах в силно затревените и перспективни места, но явно, активността на щуките край брега вече бе спадна значително.

Смених също и волфрамовия повод с флуорокарбонов, но нищо не се получи.
В ранния следобед успях да излъжа още две щуки на Rapala Shadow Rap YP. Първата бе стръвна маломерка :

Докато си мятах, видях едни жълти петна на повърхността на водата. Потърках си очите и пак погледнах :

Тези петна се оказаха невероятни риби, дълги над метър!!

Наблюдавах поведението им от брега около 20-тина минути, без да мятам. Според мен това бяха огромни толстолоби, които кой знае, откъде са се взели насред Нищото, преди Бог знае колко години….Рядка и уникална гледка из българските диви водоеми!!
След като им се насладих, се придвижих до друго перспективно местенце. Там някаква щука така ме закова на 30 метра от брега, че жилавия ми спининг се огъна в така желаната от доста време форма 🙂 Поведох рибата към брега, но тя инстинктивно се шмугна в придънните водорасли…. Последва дърпане в стил „Дядо и ряпа“, като на два пъти си помислих, че щуката се е откачила, защото се заби допълнително и в папура пред мен… В крайна сметка след около 5 минутни премеждия по изваждането й от водораслите, вече я бях щракнал :

Добра щука около или малко над 60 см :

Малко след това приключих и излета, тъй като наближаваше студен фронт и се чуваха гръмотевици отвъд хълма.
Добре, че бяхме с автомобил 4х4 и тръгнахме навреме, че иначе три километра черен път щяха да ни се видят като 300 🙂


Наближава отново светъл празник и почивни дни. Свободното си време смятам отново да оползотворя с риболов на щука, а също и на бяла риба 😉
Успех на всички!