Пясъчни костури

Ето, че след добрите излети за кефали, се отвори възможност да разнообразя с костури. Излетът се състоя с мой приятел преди по-малко от месец на язовир Пясъчник. Преди време се поде кампания за опазване и зарибяване на водоема, в която реших да се включа и аз. Стъпвайки по бреговете на язовир Пясъчник се усещаше, че този язовир живее втори живот. Шаранджийските биваци и тази година бяха един до друг, а между тях, в малкото празни пространства, други риболовци замятаха трескаво плувките си и дънните въдици в търсене на различни видове риба. В далечината, от водната шир, се чуваше дори звук от кльонк!! Със сигурност имаше поне около 1000 човека пръснати из различните части на язовира. Интересно ми стана, колко ли от тези риболовци помогнаха на момчетата от Фронта….с нещо?
Огледахме каква е ситуацията с моя приятел и все пак се намери свободно място къде да помятаме примамките си. Моят авер бе с каяк, така че за него не беше проблем да си намери място за ловене 🙂 .
Главната цел на излета бяха костурите, които смятах да излъжа на различни видове примамки. Общо взето бях взел със себе си целия арсенал от примамки за дребни хищници. За около 30-тина минутки локализирахме с моя приятел костурите. Те се бяха настанили върху една пясъчна коса. Мястото беше идеално за плиткогазещи туичингови воблерчета или повърхностни примамки. Отворих кутийката и набързо смених силикона с Pontoon 21 Crack Jack 48SP-SR, цвят 154 Metallic HG Wakasagi OB, след което моментално последва вълна от удари, като отразих няколко от тях. Рибите бяха с ето такива размери:

Костурите атакуваха плиткогазещия воблер много стръвно. Личеше си, че бяха тръгнали на лов по пясъчната коса. Стана ми много интересно дали ще успея да ги накарам, да атакуват на повърхността. Бръкнах в кутийката и от нея извадих смело Rapala Ultra Light Pop цвят Lime Frog. Оказа се, че успях много добре да прикова вниманието им с това поперче и се започна активен риболов на повърхността:

Атаките на раираните бандити се редуваха почти една след друга и буквално не оставиха на мира малкото поперче! Разбира се имах и няколко откачени риби, поради това, че работих с малко по-затегнат аванс от нужното.

Моят приятел бе решил да лови от каяка почти само на силикони и интересното в случая беше, че когато при него ударите спираха, при мен те започваха и обратното. Тук трябва да спомена, че ловихме един срещу друг. Явно костурите доста шетаха из водните слоеве. Последва смяна на Ultra Light Pop-a с едно очарователно малко поперче на Storm – Gomoku Popper цвят Perch, което също се представи отлично и костурите не му простиха:

Поставих на линията си и другата разцветка, която имах на Storm Gomoku Popper – Clear Pink Head Chartreuse, за да видя дали и тя ще сработи. След няколко метра „попване“ последва безапелационен удар на повърхността и ето, че отново имах риба пред обектива, а експеримента се оказа успешен още при първото замятане на новото поперче:

Последваха няколко неуспешни атаки при проводките и ето, че отново имах риба, която се закачи малко накриво:

За съжаление, костурите офейкаха и се получи известно затишие при мен с единични удари, но пък за сметка на това, моя приятел почна да ги дърпа на силикони в добро темпо:

Ето, че рибите пак се разшетаха отгоре и последва добра слука на Pontoon 21 Crack Jack 48SP-SR, цвят R60 Silver Back OB, като не очаквах, че с този воблер мога да имам слука на бяла риба, макар и маломерна:

Направих още една бърза снимка на рибката и я пуснах обратно:

Довърших излета с двете разцветки на Crack Jack-a, като те ми донесоха още риби и удари:

Към 20 часа и 40 минути шоуто приключи и доволни от успешния излет с моя приятел се насладихме на залеза правейки разбор на случките от излета:

Ето, че положените усилията по опазването и зарибяването на Пясъчник дадоха отличен резултат и наистина всички риболовци на язовира се радвахме на добра слука този ден, както на мирни риби, така и на хищни.  Разбира се задържахме по някой друг костур. Много голямо впечатление ми направиха подскачащите шарани, които непрестанно играеха около плувките на рибарите и пред нас. Тук е мястото да кажа на колегите, които посещават редовно язовир Пясъчник, да не остават безразлични, ами да вземат да се осъзнаят и да разберат, че тази риба не е „паднала от небето“. Благодарение на моите приятели този свободен държавен язовир живее втори живот и всички ние имаме добра слука и по някоя риба за тигана. 😉 Също така, ви призовавам да не правите наднормен улов, за да имате какво да ловите после. Взимайте само по толкова риба колкото да си я приготвите прясна за вечерта. Няма смисъл да си задръствате фризерите, защото с времето вкусовите й качества се понижават значително. Освен това пускайте маломерните риби! Надявам се следващия път, като има кампания по зарибяване на Пясъчник, да се включат още повече рибари. Виждате, че в замяна на това вие получавате много и само положителни емоции край бреговете на язовира, а също така и незабравими спомени с трофейни риби и богата слука – нещо, което не се случва на всеки свободен водоем в опосканата ни откъм риби страна!!  😉
Успехи и наслука! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × three =