Риболов на трофейни пъстърви в студена и висока вода

Риболов на трофейни пъстърви в студена и висока вода – автор Асен Рачев.

Нуждата от „постоянни“ излети за пъстърва, през всякакви сезони, атмосферни и други условия, е непреодолима…
Винаги съм подготвен – дали тръгвам целенасочено, или просто пътувам за някъде. Най-обичам, когато пробвам случайни дестинации и/или стари перспективни, но позабравени, да ме изненада тежка пъстърва. Имал съм щастието редица пъти да изпитам тази емоция. Така се случи и тази седмица.

snimka_1

В зимно-пролетния сезон, особено в последните няколко години, често реките са с висок дебит, синкаво-зеленикава вода, движеща се на талази, което при средните реки е винаги успешен момент за улавяне на трофеен екземпляр. Но, няколко уловени риби в трудни води ме накараха малко да променя стратегията и виждането за риболова.
Голямата вода в голяма река е голяма работа и те кара да се чувстваш незначителен. В малките и средни реки ти идва повече оптимизъм. В големите реки при продължително пълноводие може да спасим капото във вливането на малка река в тях или в най-близките перспективни вирове.
Когато познаваме местата знаем и къде живеят хубавите риби. Те не се хващат често, но обичат и пазят мястото си. Когато се вдигне водата, те се установяват наблизо до скривалищата си, за да ги пазят от нахални нови кандидати. Отделно им се яде нещо като хората, въпреки този дискомфорт наоколо. Често те застават в дълбоки места, малко по в края на течението и където не хабят сили, но и остават незабележими от враговете, като могат и да хвърлят поглед дали няма да изскочи нещо интересно. Често се позиционират на границата между тежката и по-бърза вода и тихото, преходно течение. Последната слука потвърди това твърдение.

snimka 2

Вече три сезона успешно ползвам японската марка воблери Lucky Craft и безотказния модел – Pointer 65 DD(Deep Diving), в няколко различни разцветки. При шарена сянка и леко мътна вода добре се представят моделите: Aurora Black,  MS American Shad, MS MJ Herring. При бистра вода естествен цвят, Pearl Ayu или любимия Aurora Gold Northern Perch. Варианта Pointer 65 XD(Xtra Deep) – Nishiki, е нечовешки стабилен и екстра-дълбоко газещ за особено тежки и дълбоки течения.

Pointer

Воденето е плавно и леко, като ползваме силата на течението и оставяме воблера сам да си направи играта. Правим бавни проводки, със задържане, като навлезем в по-спокойна вода можем леко да туичнем, колкото да вкараме дисбаланс в играта и след кратък интервал да повторим. Важна е акцията на въдицата, защото играта трябва да бъде интересна, но не натрапчива. Големите риби гледат строго и не бързат – лекият туич на интервали ги дразни и им разваля хармонията. Важното да намалим скоростта до поносимо ниво, като в повечето време воблерът играе сам и не оказва неприятни вибрации върху въдицата. Страхотно се държи при пропадане и много пъти имам сериозни атаки точно в този момент. Ударите на тежките риби при такава проводка са по-скоро стоп на линията и след това тежки тласъци, отколкото резки и експлозивни. Следва мощно засичане и ако е рекъл Господ рибата е наша. Мога да кажа, че на почти всички марки примамки подменям куките, тук дори и това не ми се налага. Вярно, с една изправена тройка и халка, успях да извадя успешно, без кеп, пъстърва с тегло 5,800 кг.
По мое мнение и на база опита през годините – няма по адекватен модел примамка от        Lucky Craft за капризните риби в буйни и големи пролетни и зимни води.

3 thoughts on “Риболов на трофейни пъстърви в студена и висока вода

  1. Валентин Димитров

    А нещо освен Лъки Крафт?Или това е панацеята?

  2. maznio

    Статиите са публикувани от колеги , които ползват тази марка воблери.
    Ще се радваме и други колеги да споделят опита си в риболова независимо за коя марка става дума.
    Обещаваме да ги публикуваме незабавно 🙂

  3. Асен Рачев

    Има много други примамки, но риболовите с тях са от предходни сезони и излети.

Коментарите са забранени.