Гигантски сом на спининг от река Марица

Здравейте колеги и приятели,

С позволението на моя много добър приятел Петър Александров публикувам тук неговят разказ за най-големият сом хващан някога на река  Марица със спининг ( или поне до колкото ни е известно). Материалът е публикуван без каквато и да е корекция 🙂

   Ех, колеги от дълго време не бях писал истории из родните форуми за моите риболовни излети, но тази случка трябва да се опише детайлно. Заветната дата 20 март 2016г. ме направи щастлив с това, че изпитах себе си като характер.С преборването на тази риба доказах пред себе си, че таланта рибар не се придобива с времето а, че се раждаш с него.
Та така, по обяд не ме свърташе в къщи и казах на жена ми ,че тръгвам за риба. Тя се ядоса ,защото на другия ден трябваше да влизам в болница. Нещо в мен ми подсказваше,че трябва да се изнасям с пълна газ към любимата ми река. Нахвърлих на бързо в колата въдицата и чантата с примамки и потеглих към рая.
С пристигането видях,че водата е леко замътена, а перспективните места бяха заети от колеги, които ловяха на чакане. Поздравихме се и аз започнах да търся место където да се позиционирам .Свободното място на бента бе само едно и то на стръмния бряг където е доста хлъзгаво и имаше вероятност да се отъркалям в реката. Рискувах и се спуснах на долу. Започнах да мятам, слагайки различни примамки. Минах през класическите сомски Хорнет,Ъгли РП Рат и стигнах до фаталния jackall squad minnow 80 sp.
036738216-big

Помятах няколко пъти с него като сменях посоки и дойде дълго очаквания тежък спиращ дъха ми удар.Моментално над водата подскочиха десетки дребни рибки стреснати от побеснялото  чудовище .Играта започна с дълги и бавни развивания на аванса, с което разбрах,че ще си имам работа със сериозна риба. Сомът започна да сменя рязко посоките като за момент въдицата олекваше и мислех,че се е откачил. Минаваше покрай дърветата във водата , но се стремях да го контролирам колкото се може , за да не скъса влакното, а то беше 0,19мм , 8 нишки Пауър про. Колега, който беше близо до мен дойде с едно кепче мислейки си че съм закачил риба която ще влезе вътре, но след като си поговорихме той разбра за какво става въпрос. След 30 минутна борба дойдоха още колеги и започнаха да снимат клип, който съм качил във фейса ( има го и в края на статията). Рибата се бореше без да дава признаци за умора, но след близо  едночасовата борба започна да се предава изпускайки мехури което беше сигурен знак, че е уморена. Показвайки се над водата веднага прецених и килограмите и.Исках да съм 100% сигурен за изваждането и за това реших да използвам канджата.Разберете ме без тази канджа рибата нямаше да бъде факт. Рекорд от Марица с голи ръце трудно се поставя .Момчето което беше до мен се опита да прободе рибата, но тя се завъртя и се откачи.Аз светкавично грабнах канджата и я забих.В този момент когато емоциите са над разума човек не може много да се контролира. Такива риби не са ежедневие и ние нямаме опит и подготовка за изваждането им без поражения водещи до смъртта им. След като издърпахме рибата горе на поляната аз вече бях напълно изтощен. Куките на воблера бяха изкривени и счупени.Може би секунди закъснение и рибата можеше да бъде изтървана.

036738223-big

При бързото премерване ролетката закова почти 2м, но като преместихме рибата на равен терен се оказа,че е точно 205см. А след това електронния кантар закова на 53+кг. В този момент разбрах,че това е рекорд за Марица.

036738221-big036738220-big

Този момент ще се запише в историята.
Пожелавам на всички наслука и скорошно подобрение на рекорда.

 

А ние му пожелаваме още много успехи и скорошно подобряване на рекорда 🙂