Пъстървата – господарят на планинската река

Отново се впуснах в преследване на петнистите, целта беше да търся големи по непристъпни места и на по-големи воблери. Взех три кутии една с 5 сантиметрови примамки, една със 7см, и една голяма с до 10 сантиметра, които да редувам според вировете.

1

На миналия риболов имах празен удар на HZL 5 см и реших да  почна с него, много приятна за работа примамка. Държи се добре в течение, постига големи дистанции за размера си и реагира страхотно на туич+собствена игра, идеален за почти всякакви ситуации.

2

Както си го разучавам туич-туич пауза след това 3-4 оборота изведнъж воблера спря засякох и извадих малка пъстърва на ръба на мерната, но много борбена.

3

Няколко снимки и обратно във водата.

Слънцето изгря, моя колега се отказа и легна да поспи J

Аз си тествах почти всички примамки около едно паднало дърво, клатушки, въртящи блесни воблери всякакви размери. Пробвах  и Lucky Craft Short Bill, защото винаги ми носи късмет и го слагам във всякакви ситуации.

4

Реших да пробвах на малко по-дълбоко газещ воблер със цвят балканка

Pointer 48 DD на второто мятане нещо ме ковна и дръпна малко аванс, беше хубава риба, успявах да я контролирам доста добре въпреки закачките, но бях с дълга seabass-oва въдица 2,60м Tailwalk Salty Shape Dash Seabass Game 83MH Wind.

В момента, в който я докарах до брега полудя и отпред се заформи водовъртеж

5

Естесвено нямах кеп и кой да ми помогне, пуснах и още малко аванта да се измори хубаво и я изкарах. Тази се сетих да я измеря 37 cm.

6

 

Бях супер доволен вече и реших да го играя хазартно осталите 2 часа от риболова и редувах само 7,8 и 10 сантиметрови примамки без никакъв успех.

7

Вече към края на рибова, както си говорим отчани с колегата, нещо сякаш побутна примамката, направих два три туича с пауза и му казах на Аделин „Май ми почукна…“ и в този момент зверски ударррр.

8

Пръчката се тресеше все едно някои е закачил питбулче на клон и то тръска ,понеже е с параболичен строй усещането е уникално.

След  като успях да докарам рибата видяхме че е дебелана на стероиди, опитах се леко да я повдигна, водата завря и айде пак от начало.Колегата се опита да я хване, но тя се мяташе във всички посоки, казах му да я остави да се измори пък ако се откачи откачи.

9

След като я извадих и снимах тръгнах да и вадя воблера от устата и забелязах, влакно около него, беше повод 0,16 с кука 12-ка разплетох влакното с куката и го метнах .

10

Ха ха, скъсала е на някой и е успяла да се измъкне, изкефих се, после на горната част на устата видях още една яка закачена кука 6-8-ца с дебело влакно 0,20-0,22 и се изумих. Направо ги е разкъсала като пираня колегите плувкари и се е спасила от сигурна смърт. Не е трофейна риба, но е много борбена, мускулеста и хитра, знае как да ползва течението в нейна полза.

11

Махнах и втората кука и пуснах този петнист звяр с голям респект, дано и за напред да успява да се измъква от гладниците!

Риболова на пъстърва започва да ми става любим.