Морски експерименти в Гърция – част 2

Ето я и втората част на „Морски експерименти в Гърция“!
След като сметнах, че презапасяването с мощност на такъма ми е излишно за местата, които посещавам, реших при последния си излет да взема със себе си лайтовата въдица, с която ловя дребни хищници из родните сладководни водоеми. Темата на излета бе риболов на дребни скални и плажни риби. Прегледах всичките си примамки и сглобих една малка кутийка с около 10-тина примамки от различен вид.
Рано сутринта, към 04:30 часа, потеглихме към гръцката граница. За съжаление се оказа, че на Маказа имаше доста голяма опашка, която забави преминаването ни с около час. Това забавяне ни костваше да пропуснем изгрева на плажа, но каквото това.
Ето и откъде започнах да търся рибите:

Веднага започнах с DUO Realis Pencil 85mm/9,7g, цвят GSN3085 Hypnotic и се оказа, че пред мен има пасаж от заргани. Доста стръвно гонеха и удряха с „човките“ си уолкъра. Късно се усетих да сменя DUO-то с по-малкото уолкърче на Lucky Craft – Sammy 65mm/5.8g, цвят MS Gun Metal Shad. Все пак, резултатът бе положителен:

Едното жило на тройката бе в устата на преследвача, т.е. рибата си бе съвсем редовна:

За съжаление пасажът от заргани не се задържа дълго и изчезна навътре. Тогава реших, че е време да потърся морските костури. Сложих DUO Spearhead Ryuki 50S цвят ADA4068 Yamame Red Belly /един типичен пъстървов воблер/ и започнах туичейки да облавям близките скали. Видях няколко подгонвания иии….:

5

6

Е, за около час мятане, успях да уловя две рибки на примамки, които ползвам за сладководен риболов, а освен това имах и много подгонвания и удари 🙂  Отправих се към едни скали, пред които дълбочината бе около 4 метра. Там на Sea Buzz River Shad MR 40F цвят HB успях да провокирам едно лавраче около 35 сантиметра и една едра ципура, като и двете риби направиха по две пълни проследявания на воблерчето, но така и не се осмелиха да го атакуват. Докато се опитвах да ги излъжа, пред мен премина една морска лястовица, а буквално в краката ми, пък се появи това октоподче:

7

След като ме видя, бързо се шмугна в укритието си, откъдето се появи:

8

Върнах се на плажа и риболовът продължи с редки подгонвания на заргани и успешни удари на морски костури:

9

11

Станах свидетел и на това, как пасаж от 50-60 риби, между кило и две /може би платерини/, започнаха да скачат панически във въздуха на около 400 метра навътре в морето. Те бяха подгонени от някакви много големи супер-хищници. Чуваше се ясно плющенето от устите им, а освен това, под самите скачащи риби успях и да видя как се разцепваше водната повърхност от захапките….Това бе брутална гледка!! Досега не бях виждал такъв джурум по тези места. Предполагам, че супер-хищника беше риба тон. Определено морето тази година е съвсем различно и не мога да го позная….толкова е пълно с живот. Явно идва цикълът, при който ще имаме добра слука от брега по тия места.
На Mepps Aglia Decore №2 цвят АG/RGE (сребристо листо с червени точки) имах също успех:

12

13

В самия край на излета посетих едни други скали, пред които дълбочината бе около 3 метра:

14

Оглеждайки обстойно мястото, заложих на силиконова примамка и по-точно Bait Breath Ikacyu 1,8 инча, цвят „Glow Pink/Keime light“ с 3 грамова чебурашка. Още с подаването на примамката ударите започнаха да се редуват един след друг, но така и не успявах да засека рибите 🙂 В крайна сметка от силиконовата примамка остана само това 😀 :

15

След като направих снимката с наръфаното калмарче, се сетих, че пакетът със силикони е останал в автомобила…..Освен това, беше време и да да се прибираме към България. Общо взето експериментът се оказа доста успешен.  🙂
Направих по няколко снимки за финал и се отправихме към родината:

16

17

Отправяйки се към автомобила през храсталаците и камънаците попаднах на тази грозна гледка, която по-скоро подхожда на сметище край някоя българска река, а не край див гръцки плаж, но все пак явно има хора и хора, но кой знае….може и да са от наще хора, които са отишли да дирят по-добър начин на живот 😉 :

18