Последни летни щуки

Не знам защо, но много хора смятат, че щуката се лови в късна есен. Това съвсем не е така и го доказва опитът ми с риболов на летни щуки. Преди седмица направих може би последният си такъв за сезон 2017, тъй като ангажиментите ме притискат, а есента настъпва. Рядко имам възможност за вечерен излет, тъй като за тази хищник ходя преди изгрев, а до вечерта не ми се остава в жегите. Вечер пък уморен да прибираш такъми, лодки и т.н. е сложно. За щука ходя само с лодка и това си изисква своето допълнително време. Та бях се нагласил за 4 дневен излет край водоемите ни, но в крайна сметка се оказа че ще бъде само двудневен и с много слабо присъствие от очакваното. Още по обяд вече разпъвахме лагера, като предложих с колегата Контев да влезем за кратко, след което да починем и да половим преди смрачаване. Влязохме, като му показах няколко места, а той искаше да си пробва новата проходилка, както и да разучи водоема (който всъщност е много голям и смисъл имаше да се обикаля само около лагера). Аз успях да хвана две щуки на силикон Fiiish Black Minnow №3 с 12 грамова глава и цвят Kaki. До сега бях ловил почти единствено с 6 грамовата глава на този размер и бързото потъване ми беше чуждо. Предвид многото трастъки под водата, всяко тяхно докосване ми изглеждаше като кълване. Времето взе да става много горещо, не бяхме яли, а и вятъра се усилваше. Решихме да излезем за почивка, но за вечерен излет така и не дойде време, тъй като вятъра беше на моменти брутално силен.

Сутринта направихме ранно ставане, което успяхме да го постигнем с ранно лягане. Имахме достатъчно време да приготвим вечеря, да си пийнем питиенцата, да опънем палатки, да приберем софрите на сухо, тъй като към полунощ и дъжд ни прекапа. Есента е хубав сезон, който все по-често ще усещаме. А защо е хубав ли…деня е по-къс и има време за сън, а съня е враг на риболова, но приятел на човека…въпрос на компромиси и приоритети. Та малко след 6 часа сутринта вече бяхме на вода. Още с влизането Контев направи една проводка покрай мен и вече имаше първа атака от щука, последвана от костурска. Не бяха заловени тези риби, а ние се отправихме към по-приоритетните места. Там успях на бързо да дръпна 3 щуклета на Lucky Craft Gunfish 115 в цвят Aurora Gold Mud Minnow. Една повърхностна примамка превърнала ми се в любима.

Хванах достаъчно риби на една и съща примамка и реших да я сменя с друга, на кото имах до момента едва 2-3 риби. Става дума за Lucky Craft Sammy 100. С нея успях да хвана 4-5 риби, някои от които успяха да се наврат във водораслите. Напъвах си спокойно линията, тъй като бях с много здраво влкано Fiiish Perfect Link Braid в размер 0,20 мм. Преди бях с много тънко и калпаво влакно, с което при риболов от брега загубих много примамки. Сега исках нещо наистина здраво и го получих. Чувствително намали кастинга ми, който обаче не ми е приоритетен при риболов от лодка.

Лебеди прелитат над лагера и колеги риболовци:

Контев в новия си плавателен съд:

Бебе стрижок, който извадих с много мъка, предвид десетките празни кълванета преди това.

Имаше и по-класни риби от този вид:

А когато някой се умори да маха с крака, в сила влиза електрическия двигател:

От дълго време не бях хващал костур с подобни размери. Виждат се наоколо, знам че ги има, но не са ми приоритет в риболова. Залавям ги случайно в търсене на щуките.

Имаше и по-дребни, за които се заслужаваше да нося лайт такъмо, но в лодката нямам място и за него.

Общ излег на водоема:

Подводни снимки на някои от рибоците:

 

 

 

 

 

 

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

Не успявам да кача видео от пускане на риба. Имам само едно такова, но всички риби последваха тази съдба. За мен риболова е удоволствие, а не начин на прехвана или на допълнителни доходи. Успех на всички и не забравайте през летните горещени да потърсите и щуката 😉