DUO Spearhead RYUKI 51S|Първи поглед отблизо

Малко предистория

Имало едно време…. ноември 2013-та – първия ми досег с DUO Spearhead Ryuki 50S, 80S и изобщо с тази японска марка и модел воблери. Първоначално, бе усилено промотиран изцяло за пъстървов воблер, но за много кратко време Ryuki-то убедително доказа, че лови успешно различни видове хищници и навсякъде – на реки, блата, баластриери, язовири, морета и океани. Абе навсякъде където има вода и хищни риби. 🙂 Бърз воблер, който при много рязък туич и бърза или хипер бърза проводка играе по нервите на хищниците, а при стоп – пропада към дъното с опашната част, олюлявайки се около оста си.
Първите ми две разцветки в кутийката бяха ANA4034 Yamame и ADA4068 Yamame Red Belly, които за мен с времето си останаха като класики в цветовата гама на Spearhead Ryuki.

Още е пресен споменът ми, когато в средата на юни 2014-та с Ryuki 50S ADA4068 Yamame Red Belly улових страховита щука на Марица при доста високо ниво и мътна вода…. Ужаааасиииия, която бе на косъм да пререже със зъбите си 10 lb Power Pro – но нали аз съм за кефал и костур, та….!

Няколко години по-късно малкия ми самурай бе откъснат от линията – на Марица от щука, при което се разделихме с него завинаги…. Е, конкретно със сантиметалната ми бройка де, която през юни 2014-та ми донесе чуков удар на адреналин на лайта край брега на реката. Малко след злополучната загуба – през октомври 2017 (Марицалайт през октомври 2017 – част 2″), отново заприходих същия цвят и размер, който и до ден днешен (март 2023-та) все още е с мен и ловим заедно хищниците на различни водоеми, но с едно на ум в смесените с щуки, че те много обичат да си похапват малките Ryuki-та, за да ви направят нещастни. 🙂 Е, и големите размери похапват, но там ги търсим вече целенасочено с тях, а не просто „за костур и кефал“. Не е късно и изключено по Егейско море някой лефер да ми го схруска и да го открадне, ей така, докато си ловя кокалита и морски костури от брега. 🙂
От тогава насам (март 2023-та), семейството на Ryuki-то порасна не само на размери – от 38 мм до 110 мм, но и много бързо еволюира в различни форми и концепции, като например: плуващ модел, който гази в няколко дълбочини; с неутрална плаваемост (суспендер); Takumi; Awabi; Himemasu; M-Aire; Quatro; SW Limited; Vib, Spinner (тип въртяща блесна с телце на Ryuki) и другите най-новите концепции, които засега са в духа на +1mm – 46S, 51S и най-новия 71S, който мисля бе обявен в средата на февруари 2023-та!
Разбира се, в нашето съвремие всичко, което работи и се купува от потребителите започва да се копира и произвежда – визирам китайските копия на Ryuki-то, които прохождащите спинингисти веднага се мятат да купуват, но аз винаги залагам и си купувам оригинала на DUO, без значение от промяната на цените във времето! По този начин показвам уважението си към моделчето, марката, подпомагам я да съществува и да се развива, като за мен остава удоволствието от цялостната неподправена и афтентична красота на изделието и това, че с него ловя хубавите си риби.

НОВОТО RYUKI 51S

В началото на декември 2022-ра ми пристигна поръчката, която осново съдържаше Ryuki-та с различни размери. Спинингисткото ми набито око се спря да огледа първо най-малко нещо по размер в пратката, обаче и най-очарователното – DUO Spearhead Ryuki 51S. Сред всички тях беше една бройка, която имаше за цел да задоволи любопитството ми от новото. Още няма достатъчно количества на пазара в Европа, а у нас пък няма внос, та добре, че се докопах до едната бройка. 🙂

Добре дошло, малко Ryuki, в кутията ми с примамки!

В тази публикация ще опиша първите си впечатления от новата концепция „+1S“ (45S + 1 mm = 46S, 50S + 1 mm = 51S и т.н.), като успоредно с това ще съпоставям накратко с базовия модел – Ryuki 50S, за да се види какво по-точно е НОВОТО и дава ли ни нещо в повече то!

На пръв поглед, поставени един до друг, от снимките по-долу, се виждат добре конструктивните изменения, които най-вече са: нарастване на дължината с цял един милиметър, промяна в дизайна на главата на воблера – по-заострена е, имаме по-обемисто тяло (изтумбване в коремната част), като същевременно художник-майстора го издължил, т. е. по-слимарско е.

Значима промяна се вижда и в широчината на лопатката. Освен това тя е и с около 2 милиметра (на око) по-дълга, като е запазен същия ъгъл на наклона. Всичко това означава, че при равномерна проводка в течение ще имаме малко по-голямо челно съпротивление, по-ясно изразена и устойчива в течения „кранк“ игра, което ще води до по-силни и агресивни вибрации, както и до слизане на малко по-дълбоко във водния слой при воденето, спрямо базовия модел. Все неща, които се потвърждават и в рекламното видео на DUO по-долу.

Интересен факт, според мен е, че за момента от DUO не са се ангажирали да представят на потребителите дълбочините на газене при стандартна равномерна проводка от брега или тролинг, както повечето производители на воблери го правят и обявяват тези параметри на опаковката. Може би презумпцията им е тази, че тъй като воблера е от потъващ тип, то можете да го водите в различни водни слоеве – от подповърхностния слой до дъното, в зависимост от скоростта на обиране, до каква дълбочина ще го оставите да пропадне и позицита на спининга, т. е. дълбочината му на газене е променлива и поради това може би няма нужда от споменаване. Или пък може аз да се бъркам и някъде по опаковката да е написано на японски, но пък иди го дешифрирай къде точно. 🙂

Все пак, ако се разтърси малко човек, ще открие, че на международния сайт на DUO е обявено, че 50S гази от 40 до 80 см, но все още чакаме да се появи инфо там за 51S, както и за другите от същата концепция.
Сега да погледнем набързо и вътре във воблерчетата – какви точно са измененията на въздушните камери и на тези с балансиращите утежнения, както и на самите тежести. От двете опаковки ясно се вижда на надлъжните разрези, че формата, броя и разположението им са променени (позициите в червено: 1, 2 и 3). Първата опаковка е разрез на 51S – с нисък център на тежестта на издълженото тяло, а втората на 50S – по-плоско утежнено тяло с три на брой въздушни камери:

Обявеното тегло на Ryuki 51S е 5,5 грама. Положих го на малката некалибрирана везна и ако приемем, че тя има някаква неопределеност (плюс/минус 0,1 грам), то бих казал, че си отговаря на обявеното тегло. Съпоставено с 50S, 51S е „надебеляло“ с цял един грам. Това моментално означава, че далекобойността на новата концепция ще подобрена.
Сигурен съм, че от снимките забелязахте и това, че куките на 51S са една идея по-големи №10 и направени от малко по-дебела тел. 🙂 Да, това също повлиява на общото тегло на воблерчето с малко – в поска нагоре .

За момента много малко съм помятал с 51S (все пак още сме в зимния сезон и залагам само на силикони) и наблюденията ми се заключават до това, че:
1) При прилагане на равномерна проводка още с цопването воблерчето „заработва“ и се гмурка по-дълбоко, спрямо базовия модел. На око оценям, че при стандартна равномерна проводка в спокойна вода 51S гази на около 60-70 см под повърхността, т.е. с около 20-30 см по-дълбоко спрямо 50S.
2) С 51S се постигат по-големи дистанции на замятане, което си е предимство при риболов в широки и големи водни простори, или пък за облавяне на по-дълги диагонали. Последното означава, че от брега – при една и съща достижима дистанция на замятане и с един и същи такъм, с 51S ще вложите по-малко усилие, отколкото с 50S. Най-вероятно това ще е така и при 46S и с всеки друг размер на концепцията +1S. При риболов в пъстървови реки дистанцията не е толкова от значение, все пак там водните простори са по-малки, като също спокойно и безпроблемно се достигат и облавят с 50S. Предимство в дистанцията бихте имали само ако облавяте по дългите диагонали на вира, ако е налице такава ситуация.
3) Кранк играта е с по-широка амплитуда спрямо базовия модел и при хипербърза проводка имаме много повече вибрации на върха на спининга, респективно и под водата.
4) Съвсем друг тип игра при туич, дължащо се на изтумбването в коремната част, променените характериситки на лопатката и утежненията.
5) При пауза 51S потъва също като 50S – с опашната част към дъното, олюлявайки се, но в тази ситуация, като че ли предимство има по-плоското тяло.

За мен няма спор, че новата концепция също ще е толкова уловиста и успешна, колкото и базовата. Все пак това е Spearhead Ryuki!
От мен да знаете – никога не е излишно да добавиш още едно Ryuki в кутията с примамки! 🙂 А какво ли ще е ако се пусне на пазара същата концепция, но в едни от любимите ми размери за по-едри хищници – 81S или пък 96S – мале, мале…. 😀