За боклуците и хората 2022 |“-ЧИСТИ!“|(шест години по-късно)

Преди да продължа със следващата риболовна публикация искам да избягам леко встрани и отново да засегна темата „За боклуците и хората !„. От доста години наблюдавам как бреговете около водоемите ни се превърнаха в пълен боклучарник. В някои случаи са виновни риболовците, защото си зарязват отпадъците от риболовния излет край брега или в околните храсти, в други случаи злосторниците са селски или градски бизнесмени, дали пара на някой сиромах да им извози и захвърли някъде отпадъците. Често, докато съм на риболов и обикалям по бреговете, намирам нерегламентирани локални сметища – малки микросметища или много по-крупни. Доста сигнали съм подавал през годините към подразделенията на РИОСВ и съм ги изчиствал. Ето един такъв пореден случай от Марица край Димитровград, които реших да кача на сайта. За последно такава тема съм качвал тук през март 2016-та година – „За боклуците и хората !„, когато изчистих над 300 автомобилни край река Марица.

26.02.2022 – привечер, докато се разхождах за сом край бреговете на Марица, под Димитровград, имах изненадваща и „добра слука“. Извадих кепа и хоп – снимка: 😄

Много мразя да виждам такива гледки край реката – направо полудявам! Oбразуваните незаконни микросметища от излезли от употреба автомобилни гуми и смесени отпадъци покрай река Марица бяха на три отделни точки. Както казваше един зъл герой от български мафиотски сериал „- ЧИСТИ!“.

Имам супер нетърпимост към подобни свинщини по нашите водоеми и когато констатирам нещо такова крупно никога не „замитам проблема под килима“, а напротив – снимам наред със смартфона, взимам координати по Google Maps на микросметищата и сигнализирам отговорно до компетентните институции, защото знам, че те не обикалят по водоемите толкова колкото ние – риболовците. Разбира се, изгубих време за риболов, но удовлетвореността, че ще се справя със създалия се проблем и ще изчистя бреговете на реката и прилежащите й площи, бе мотивираща.
Докато снимах микросметищата с употребените и захвърляни автомобилни гуми, един автомобил спря до мен и от него слезнаха трима роми, които си избраха две-три що-годе „читави“ гуми. От една страна добре – тези гуми се „махат“ от бреговете на Марица, но от друга…. Попитах ги за какво са им, а те отговориха, че ги продават на пазара, за да извадят някой лев – ужас. Взеха ги и споделиха, че отиват на другия куп, за да подберат и от там някоя друга. Хора, не си взимайте от подобни „продавачи“ гуми втора употреба. Предполагам, сами разбирате какъв е риска за вашето здраве, както и на хората, които ще качите в своите автомобили, окоплектовани с тези евтини гуми, които сте купили от подобни хора на далавера! Никога не правете компромис с гумите – приятелски съвет, колкото и евтино да ви ги дават, щото не знаете преди това, от кое сметище са взети и прочие.
Та, още същия ден – на 26.02.2022, след като се прибрах вкъщи и систематизирах информацията подадох сигнал до РИОСВ-Хасково, чрез електронната им поща с всички материали – снимки, кратки обяснения и точни координати по Google Maps. Инспекторите от своя страна направиха проверка на 08.03.2022 и издадоха предписание към Община Димитровград със срок за изчистването им до 31.03.2022, за което ме уведомиха по надлежния ред.

На 03.04.2022 бях отново в района, в търсене на властелина на река Марица – сома. 🙂 Направих проверка на микросметищата – дали са там или са изчистени (може би преди да е минал последващия контрол от страна на инспекторите). Констатирах, че и трите сметища са изчистени, с което предписанието е спазено стриктно и напълно, а аз съм удовлетворен от свършената работа!

Изразявам благодарност към Кмета на Димитровград и неговите служители от Общината, че постъпиха отговорно и ликвидираха в срок тези микросметища, които някои лоши хора бяха направили. 😙👍

От опит знам, че общините и областните администрации в България нямат човешки ресурс, който да следи и глобява нарушителите извън урбанизираните територии – защото отново се спестяват едни пари. Ето защо, искам отново да апелирам и провокирам всички нормални хора и съвестни риболовци да подават сигнали до институциите – лесно е. Това са нашите водоеми, на които ежеседмично извършваме нашето любимо хоби – риболова, и ако не поемем първи инициативата да посочваме проблемите и да ги опазваме, то ще продължаваме да газим в кочината от отпадъци, докато ловим риба…

Това е списък със сайтовете на съответните регионални инспекции по околната среда и води. Вземете от там контактите им за вашия регион (зелени телефони и и-мейли) и действайте без много да се чудите. Инспекторите разчитат много на нашите сигнали – нека ги подпомогнем в дейността им по контрол!

Аз ще продължа с този подход на сигнализиране, без значение в коя част на България риболовствам – направете го и вие. 👌 Споделяйте навсякъде из Интернет своя добър пример, за да „заразим“ и пробудим все повече хора. Добрия пример трябва да се споделя и показва. Проблемът с нерегламентираното изхвърляне на отпадъци от всякакъв тип е много сериозен и не трябва да го подминаваме с лека ръка – особено ние, които сме от риболовното съсловие и искаме да ловим на чистичко и зеленичко край бреговете на любимите ни водоеми.

По-здрави – за по-чиста и здрава околна среда! 😊 👊