Един уикенд по Марица|Риболов на трофейни кефали през юли 2022 – първа част

Привет, рибарчета!
След „Счупени зъби и лични рекорди – един незабравим излет на Егея в Гърция 2022“ е време малко да сменя фронта и да се отправя към посещение до една „стара любов“ – река Марица. Време е за малко маришки емоции и страсти с дивите риби на любимата Марица. Разделям фото разказа на две части, за да не става много дълъг иии… надъхващ. 😀 Най-отдолу съм публикувал и влог, ако не ви се чете и разглеждат снимки – кой както предпочита.

В началото на юли месец си направих един риболовен уикенд по реката. Реших, че на 02.07.2022 ще се пусна привечер за проверка и ако имам добра слука и набарам рибите, все пак сме началото на лятото, то на следващия ден ще я посетя отново, но още призори.

През съботния ден се отправям привечер към Марица и почвам да се озъртам тук и там по любимите ми риболовни местенца какво е положението. Разбира се голям фактор е и нивото на реката, което в много случаи зависи на кое точно място ще се позиционирам и какви риби мога евентуално да очаквам там.

Докато си обикалям, виждам, че жътвата вече е в разгара си, а в нивите покрай Марица щъркелите си събират храна, която после отнасят в семейното гнездо, за да нахранят малките си.

За началото на юли месец реката е с приповдигнато ниво и по-хубаво от това да има вода в Марица – няма. 🙂

Избирам си една от горещите ми точки, да не кажа най-горещата и се позиционирам. Около мен всичко е зелено и свежо, все още. По различните видове цветя си бръмчат всякакви опрашващи твари, които се пълнят с цветен прашец.

Отначало – пробвам на воблер, но нямам слука. Няма и хищническа активност, а часа е вече 19:20. Жегата отстъпва място на прохладата и добре, че се появиха облачета, които да допринесат затова.

Залагам сигурно на Fanatik Larva в размер 3 инча и любимия ми от няколко години цвят – 022. За някои от вас това може да изглежда като нестандартно решение, но за мен си е напълно закономерно и подплатено. 🙂
Удар!! Ето, че с помощта на силикона, успях да провокирам първата риба, която се оказва страхотна буца-кефал и се бори достойно!

Метърът отброява 52 сантиметра – маришко трофейче!!

Пускам буцата, като правя финална снимка на опашката – притежава специфична форма и някой ден, ако я уловя пак, по нея ще я позная или пък вие може да я разпознаете. 🙂

Радвайте се на такива кефали и ги пускайте, за да може отново и отново да се връщаме край бреговете на Марица. Без тези риби – част от душата на реката я напуска, а с това се появява огромна дупка от време, през която чакаме евентуално новата генерация да достигне тези размери – поне 6-7 години в най-добрия случай при идеални условия.

По едно време, забелязвам, че нивото спадна осезаемо…. Кофти новина, но ми остава още малко време за риболов и смятам да го оползотворя на максимум!

Замятам…. Злобен удар, повеждане и откачане… Ехххх, можех да увелича аванса си с още една хубава риба, но уви!

Малко по-късно, последва нов удар и…. този път пред мен се оказва кефал с добри размери – 45 сантиметра. Забелязвам, че по главата му има пъпчици, което е сигнал за мен, че това е мъжка риба. Защо мъжка? През годините назад, съм забелязал, че когато кефалите са в размножителния си сезон (а и не само този вид шаранова риба) на мъжкарите им излизат такива пъпчасвания по главата. Факт, който означава, че и тази година рибите в Марица са задържали хайвера си около месец след изтичането на редовната забрана за риболов.

Хубава и здрава риба, която отново връщам в Марица. Обаче, слуката ми спира дотук и в следващите 30 минути до залез слънце реката тече монотонно и не се случва нищо друго, което да накара рибарското ми сърце да трепне.

Нищо, тази вечер ги напипах къде се въртят, а утре – рано сутринта, ще взема моя реванш. Сигурен съм!!! 🙂