Пролетни костури през юни 2022 | Част 2

Отново е уикенд – костурски уикенд!
Миналата седмица напипах раираните разбойници и се получи много приятен излет: „Пролетни костури през юни 2022 | Част 1„. Сега ми предстоеше отново да ги потърся и да се покефя на динамиката от риболова с воблери. Планирах да половя и двата дни – събота и неделя.
18.06.2022 – ставане към 04:20 сутринта и малко след 05:00 часа вече бях в колата – на път за гьола. Времето беше облачно, което за този гьол е добре. Установил съм, че в облачно време костурите там са най-активни.
Пристигам точно по изгрев и ето ме на – на костурския гьол. Тук-там се виждат кръгчета на риби по повърхността, но липсва някаква хищническа активност. Започвам със Salmo Minnow 5S и…. без да искам зашивам с куките малка бабушка. Лош старт на слуката, но това е положението. 🙂

Минута по-късно, вече държа в ръцете си първия костур и слуката потръгва много добре с добри риби на Minnow-а.

Реших да увелича размера на воблера и да заложа на Rapala Shadow Rap 7, като идеята ми е с „по-голямата мръвка“ да перна някой батьо. Обаче костурите са пак от същите размери и слуката е по-слаба.

Може би съм понабол рибите на това място и решава да го сменя с каналчето зад мен, а също и да заложа на TJ Minnow 50SP-SR. Влизам отново в добра серия, но от всички костури само един е с по-големи размери. Мъниците директно ги връщам обратно във водоема, а по- едрите ги пусках в дървения кеп.
Малко и тва място се „позитощи“ и се връщам пак към другото, където отново арестувам от едричките бандити.

Решавам малко да почина и да разгледам новите воблерчета, които ще красят кутиите ми с примамки. Първото е Sea Buzz TJ Minnow 50SP-SR в цвят Metallic Yamame – възстановявам си загуба, която без да искам испуснах между камъните на една буна на морето в Гърция и вълните го отнесоха:

Втората красота е един японски красавец на DUO от серията Realis – Rozante 63SP!

Както винаги, страхотен дизайн от DUO, с много интересна кастингова система. Това е воблер, проектиран с много мисъл и страст – много далеч от поредната пластмасарка на пазара, направена в някой от китайските заводи, която днес я пускат на пазара, а утре бива забравена и спряна! Воблерчето се произвежда и продава вече в продължение на 10 години, но чак сега достигам до него и ето, че имам възможността да го добавя към арсенала си, както и да го тествам по време на излета:

Много исках да помятам Rozante и му дадох предимство, понеже вече знам възможностите на TJ Minnow от година насам. Отначало заложих на цвят CCC3864 Perch ND – костура, но не успях да провокирам костурите. Смених го с другия цвят – Yamame Red Belly, като имах за цел с блещуканията на този цвят да ги примамя. Получи се! Явно в това облачно време тия бандюги искаха примамките да блещукат, за да ги агресират за атака. Нещата потръгнаха и слуката пак бе с мен, като рибите взимаха на малко по-дълбоко газене:

По едно време спряха да взимат в слоя около 100 см и смених с TJ Minnow – да гази по-плитко и отново да блещука, за да агресира:

После слуката пак спря и отново върнах в игра Rozante Yamame Red Belly, като ми донесе един костур. Вече бях на мнение, че е време да си ходя, когато помятах още малко със същия воблер – още едно „последно замятане“, и той ми донесе два добри костура, които бяха и завършек на костурския излет!

Ето ги и героите на деня – подредени за финална снимка на костурския фото разказ:

Всички арестанти, които бях задържал в кепа, ги пуснах обратно в гьола. Кадри от целия излет и пускането на слуката можете да излгедате във влога ми: